Šestý podnik MS Superbike – Donington Park

Superbikový závodní víkend v Donington Parku bude ve znamení loučení se s Nicky Haydenem, jezdcem týmu Red Bull Honda World Superbike. Američan měl minulý týden v Itálii dopravní nehodu, když trénoval na kole, a bohužel v pondělí večer na následky zranění zemřel. Velice smutná chvíle pro každého. Šesté kolo seriálu je v Británii, takže časové pásmo a upravený harmonogram nám nabízí trošku jiné časové schéma tréninků, ale také kvalifikací i samotných závodů. Věnujte proto pozornost časovému harmonogramu.

Kapitoly článku

V Donington Parku je cítit vůně benzínu už od roku 1931, kdy se tam pořádaly první automobilové závody. Dnes je tento závodní areál, který leží 190 kilometrů od hlavního města Londýna a 30 kilometrů od Leicesteru domovem superbikového šampionátu, který tam poprvé zamířil v roce 1988. Dráha Donington Parku má celkem 4023 metrů, cílová rovinka měří 550 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 12 zatáčkami – 5 levými a 7 pravými.

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu – 1'27,605 – Jonathan Rea (2016)
Nejrychlejší kolo – 1'26,712 – Tom Sykes (2016)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu – 1'30,425 – Jules Cluzel (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'29,925 – Kenan Sofuoglu (2015)

STK1000 – rekordy:

Rekord okruhu – 1'29,800 – Raffaele De Rosa (2016)
Nejrychlejší kolo – 1'29,449 – Roberto Tamburini (2015)

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

V pozici prvního muže průběžného hodnocení je po pěti kolech sezony Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Jezdec tovární Kawasaki nasbíral z deseti závodů sedm vítězství a troje druhá místa, což mu nyní dává čistý zisk 235 bodů a náskok 74 bodů na druhého.  Severní Ir má na Donington Parku silnou podporu svých fanoušků a rozhodně je to pro něho domácí závod se vším všudy. Cíl je vyhrát, což znamená zastavit Toma Sykese.

Zpátky na druhou pozici se posunul Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), vítěz posledních dvou závodů sezony v Imole. Velšan už má letos na kontě dvě nuly a to je v přímém souboji s Jonathanem Rea celkem problém. Zatím není nic ztraceno, ještě nejsme ani v polovině sezony, takže Davies může pracovat na tom, aby ztrátu na vedoucí pozici postupně umazával. Nicméně to znamená, že potřebuje pravidelně porážet jezdce Kawasaki a to v Donington Parku také nebude zrovna snadné.

Králem Donington Parku je zcela určitě domácí závodník Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Jezdec tovární Kawasaki tam vyhrál posledních osm závodů a to je hodně zajímavá bilance. Od roku 2013 vlastně závod v Donington Parku nevyhrál nikdo jiný než Sykes. Určitě by moc rád pokračoval v takto nastaveném směru, ale snadné to mít nebude. Rea je silný a Davies silně motivován Severního Ira porazit. Na druhou stranu právě to může Sykesovi umožnit vyhrát. Necháme se překvapit.

O vítězství nebo minimálně stupně vítězů bude usilovat Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), druhý jezdec tovární stáje Ducati. Italský závodník v Imole prolomil smůlu a přeci jenom získal umístění na stupních vítězů. Do Velké Británie letí s cílem snížit ztrátu na Sykese, jenž nyní činí šestatřicet bodů. Vlastně to není ztráta jen na Sykese, ale také na týmového kolegu Daviese, protože toho dělí od třetího Sykese jen jeden jediný bod.

První pětici uzavírá další domácí závodník Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team). Jezdec tří ladiček je rovných třicet bodů za Melandrim, 141 bodů pak ztrácí na vedení v soutěži. V první pětici tam máme čtyři Brity a jednoho Itala. Dalším jezdcem z Velké Británie je Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse), který je průběžně devátý. Hodně blízko domova je rovněž desátý v pořadí Ir Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia). Na divokou kartu se představí jezdec seriálu BSB Leon Haslam.

Český závodník Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) má před sebou další víkend, kdy se pokusí zajet na bodovanou pozici. Bohužel s tím co má k dispozici to rozhodně snadné mít nebude. Prozatím má na kontě tři body z Thajska a ty mu nyní stačí na čtyřiadvacátou příčku průběžného hodnocení.

WorldSBK – stav po Imole:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 235
2. CHAZ DAVIES DUCATI 161
3. TOM SYKES KAWASAKI 160
4. MARCO MELANDRI DUCATI 124
5. ALEX LOWES YAMAHA 94
6. XAVI FORÉS DUCATI 84
7. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 78
8. JORDI TORRES BMW 65
9. LEON CAMIER MV AGUSTA 64
10. EUGENE LAVERTY APRILIA 55
11. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 44
12. STEFAN BRADL HONDA 43
13. NICKY HAYDEN HONDA 40
14. LEANDRO MERCADO APRILIA 34
15. LORENZO SAVADORI APRILIA 28
16. RANDY KRUMMENACHER KAWASAKI 25
17. ALEX DE ANGELIS KAWASAKI 23
18. MARKUS REITERBERGER BMW 19
19. RAFFAELE DE ROSA BMW 5
20. RICCARDO RUSSO YAMAHA 4
21. JOSHUA BROOKES YAMAHA 4
22. JULIAN SIMON APRILIA 4
23. AYRTON BADOVINI KAWASAKI 4
24. ONDŘEJ JEŽEK KAWASAKI 3

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist