Zajímavosti před Doningtonem

Grand Prix ve francouzském Le Mans, která se jela minulý víkend, nyní vystřídá WSBK v britském Doningtonu. Určitě neškodí podívat se na následující závodní víkend statistikou nejlepších pilotů.

Podívejme se na statistiku Top-15 jezdců současné bodové tabulky královské kubatury motocyklů co nejvíce podobným těm sériovým, tedy na superbiky.

Aktuální lídr WSBK Sylvain Guintoli zde vloni dojel jako 8. a 5., před dvěma roky zde byl 2x odmávnut šachovnicovým praporkem na místě 11., kdy byl ovšem handikepován zraněním pravé ruky a pravého kotníku. Tyto zranění si způsobil po havárii při premiérovém závodě na Phillip Islandu. 


Zatím nepříliš štěstí zde měl i Guintoliho největší soupeř v MS a současně týmový kolega Eugene Laverty:  2011 havaroval ve druhé jízdě ze 14. pozice ve 4. kole (problémy se Setupem). Vloni ho technický problém v první jízdě poslal hodně dozadu ve výsledkové listině - 15. místo, ve druhé jízdě havaroval. 2009 ale skončil v závodě kubatury Supersport pátý.


Domácí pilot Tom Sykes zde vloni získal Pole Position - celkem 4. z 5 závodů - a v cíli skončil dvakrát na podiovém umístění. V roce 2008 zde v první tehdejší jízdě získal své první podiové umístění. Byl to "virtuální" závod - když kvůli přerušenému závodu se výsledky sčítaly a on bojoval virtuálně proti Troy Baylissovi.


Naopak Marco Melandri má na Donington jen ty nejlepší vzpomínky: Vloni se zde zasloužil o historicky první vítězství pro BMW vůbec - 1. jízda, o rok dříve zde vyhrál svůj vůbec první historický superbikový závod vůbec. Pouze loňská druhá jízda byla pro něho nešťastná - byl obětí kolize dua Rea-Haslam: Leona naremploval Rea, Haslam vzápětí spadl a vzal s sebou k zemi i svého týmového kolegu Marca.


Jeho týmový kolega Chaz Davies ve své "Rookie" sezóně dokončil obě domácí jízdy na pozicích dvanáct a sedm. O rok dříve prohrál závod MS-Supersport o 2/10 sekundy a byl odmávnut jako druhý. Vyhrál jeho tehdejší týmový kolega Luca Scassa.


Loris Baz zde vloni absolvoval svůj superbikový debut jako náhradník za nešťastného Joana  Lascorze. Získal hned také své první body, když dojel ve druhé jízdě osmý.


Michel Fabrizio
na okruhu ve Velké Británii absolvoval už deset jízd, 8x pak dokázal bodovat. Nejvíce se mu dařilo 2009 ve druhém závodě, kdy dojel třetí. Vloni se umístil desátý a třináctý - to ovšem po penalizaci za předčasný start - a následný trest průjezdu boxovou uličkou.


Jonathan Rea vyhrál vloni jeden z nejvíce diskutovaných závodů superbikového historie, jednalo se o druhou loňskou jízdu.

Davide Giugliano dojel vloni na 7. místě v první jízdě, po kolizi s Checou pak druhou jízdu nedokončil. 2007 ale byl klasifikován v závodě kubatury supersport jako šestý. Tehdy vyhrál jistý Kenan Sofuoglu.


Nejlepší závodní víkend na Doningtonu zažil Leon Camier před dvěma roky, když v první jízdě byl klasifikován osmý a ve druhé si dojel pro podiové stupně a skončil třetí. Jinak doposud vždy v tomto závodě bodoval!, nejhorším umístěním bylo 13. místo v roce 2009, kdy jel s wild card.


Vloni zde získal Jules Cluzel Pole Position v supersportech, v závodě se ale musel spokojit s místem třetím.

Čtyři závody má na svém kontě na tomto okruhu Max Neukirchner: 2007 dojel 8. a 10., 2008 havaroval v dešti v první jízdě, po problémech se Setupem dojel ve druhé jízdě 14.
Ayrton Badovini už v Doningtonu závodil celkem šestkát. Nejlépe dojel vloni ve 2. jízdě jako šestý.


Nejlepší závodní víkend zažil v Doningtonu Carlos Checa ve své nejúspěšnější sezóně, tedy 2011: Nejenže získal Pole Position, ale skončil třetí v první jízdě a suverénně vyhrál jízdu druhou.




Dvě druhá místa - jak na startovním roštu, tak v závodě. To je bilance Leona Haslama z Doningtonu v loňském roce.


A konečně z české historie tohoto britského okruhu: Jakub Smrž zde v roce 2011 získal své první podium pro tým Effenbert Liberty - kdy dlouho v první jízdě vedl a nakonec dojel na skvělém druhém místě.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Libor Bedřich - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist