Česká premiéra v Trialu národů

Poprvé v historii se tradičního Trialu národů kromě mužské reprezentace zúčastnilo i družstvo českých děvčat a obsadilo pěkné šesté místo, podobně jako muži. Vítězi se v portugalské Gouveii stali podle očekávání Španělé – jak v mužské, tak i v ženské kategorii.

Trial národů je soutěž národních týmů, která se jezdí od roku 1984, zpravidla na závěr sezony. Od roku 1995 se jezdí i kategorie International pro slabší týmy, které nemají na to konkurovat světové trialové elitě. V téhle „béčkové“ kategorii naši trialisté čtyřikrát zvítězili – v letech 2008 (Balaš, Svoboda, Mašek, Křoustek), 2012 (Balaš, Matějíček, Křoustek, Svoboda), 2015 (Křoustek, Matějíček, Svoboda, Marek Wünsch) a 2018 (Křoustek, Matějíček, Dominik Wünsch). Původně družstvo tvořila čtveřice jezdců a počítaly se výsledky tří nejlepších, od roku 2016 jsou družstva tříčlenná a počítají se výsledky dvou nejlepších.

Česká reprezentave na TdN – Denisa, Petra, David, Martin K. a Martin M.

Nastupují ženy – a konečně i ty naše!

Od roku 2000 přibyla ženská kategorie, která prožívala slušný rozmach. Přesto bylo děvčat pomálu, a tak byla družstva od počátku tříčlenná. V českém trialu se žádná žena dlouho vůbec nevyskytovala, hodně velcí pamětníci si možná vzpomenou na Janu Nácovskou, která jezdila na přelomu 60. a 70. let. To se změnilo před dvěma lety, když do trialu vtrhly dvě ambiciozní dívky: Petra Budínová a Denisa Pecháčková. Jedna jako vnučka devítinásobného trialového mistra republiky Václava Budína, druhá jako dvojnásobná mistryně světa v cyklotrialu. Děvčata se zlepšovala – také proto, že pro ně není u nás vypisována zvláštní kategorie a musejí tedy jezdit společně s muži – a letos se jejich jezdecké umění zvedlo natolik, že jejich tatínkové se rozhodli postavit – konečně! a poprvé v historii – družstvo pro Trial národů ženské kategorie. Sice jim chyběla třetí do počtu, ale to nevadí, stejně se počítají jen dvě nejlepší, a to ony jsou.

Skupinka o titul – a ti ostatní…

Hlavní kategorii projděme rychle, favorizovaní Španělé (Bou, Raga, Busto) vyhráli po 17. v řadě… Naposledy je porazili v roce 2003 Britové, ti letos skončili až čtvrtí, což je smutný výsledek pro zemi, kde se trial před více než 100 lety zrodil. Lepší než Britové byli Francouzi a Italové. Tato čtveřice také tvoří elitní kategorii, která bojuje o titul, ostatní týmy (letos tucet) soutěží v kategorii International. Naše trojice Martin Křoustek, Martin Matějíček a poprvé David Fabián si vedla zdatně, nestačila pouze na Nory, zbylou konkurenci strčila do kapsy, včetně silných Andořanů.

Velký návrat Laiy Sanz

Také ženskou kategorii vyhrály Španělky. Ty nejsou tak suverenní jako jejich krajané, o titul se zpravidla přetahují se silnými Britkami, po letošku vedou na tituly 9:8. Španělky jely ve složení Sandra Gómez, Berta Abellán a Laia Sanz. Zejména ta poslední stojí za pozornost.

Laia Sanz se po sedmi letech vrátila k trialu a ve svých 35 letech slaví dva světové tituly!

Již v roce 2000 se Laia Sanz jako 14letá stala poprvé trialovou mistryní světa a téhož roku vyhrála (spolu s Dolores Sanchez) ženský Trial národů! Nasbírala 13 světových titulů v trialu, sedmkrát vyhrála Trial národů – a vrhla se na enduro, kde také vyhrála tituly mistryně světa – pětkrát – a v roce 2015 obsadila celkově deváté místo na slavném Dakaru. Po trialu se jí ale stýskalo, a tak se letos, ve svých 35 letech, vrátila. Výsledek? Čtrnáctý titul trialové mistryně světa a osmé vítězství v Trialu národů! (A to nemluvím o automobilových závodech, kde např. v roce 2011 stihla vyhrát svou třídu v závodě 24 h Barcelony)

Výborně Petra a Denisa

Petra Budínová (stále jen 17 let) i Denisa Pecháčková (teprve 14!) jsou na začátku trialové kariéry, ale doma si vedou zdatně, a tak si troufly i na mezinárodní scénu. O vítězství Petry v kategorii Trial2 v rámci mistrovství světa při soutěži ve španělské Pobladuře jsme psali před týdnem, Denisa nezůstala příliš pozadu a nyní si spolu vedly opět skvěle i v Portugalsku. Na poslední soutěži mistrovství světa v sobotu obsadily ve své kategorii páté a sedmé místo (startovalo 17 děvčat), v neděli pak startovaly v Trialu národů. Ženy mají jen jednu kategorii, v níž jelo osm družstev. Naše děvčata si vedla skvěle a nechala za sebou nejen domácí Portugalky, ale i tým USA se silnou Madeleine Hoover.

Denisa Pecháčková – 14letá naděje českého trialu

Ačkoliv je trial popelkou mezi motoristickými disciplínami a netěší se zrovna přízni státu, sponzorů ani médií, ukazuje, že má potenciál dělat naší zemi větší reklamu než jiné protežovanější disciplíny. Díky!

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Venda přispěl 3 Kč
Honzis přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist