reline_unor



Povinné ručení platí i pro babetu a skútr. Jak ušetřit na pojištění motocyklu?

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je povinné, a to pro všechny motorová vozidla. Pojistku tak musí sjednat nejen majitelé osobních automobilů, ale i jednostopých vozidel. Při pořízení motorky, proto počítejte s povinným ručením jako s nezbytným nákladem navíc. Co vše musí být pojištěné a jak lze na pojištění ušetřit?

Povinné ručení je nejedním řidičem vnímáno jako nutné zlo, které se každoročně citelně promítne do rodinného rozpočtu. Jedná se však o velmi důležitou součást celého dopravního systému. Před koupí motocyklu si proto zopakujte poučku: „Kdo chce mít opice, musí mít na banány.“ Chcete-li tak brázdit silnice na bílé Jawě 250, je nutné mít na benzín i zákonem povinné pojištění.

Povinné ručení musíte sjednat i na babetu a skútr

Smyslem povinného ručení je zajistit pojistnou ochranu proti škodě na majetku a zdraví, kterou může řidič provozem vozidla způsobit. I proto je povinné ručení nezbytné pro všechna motorová vozidla, a to i ta jednostopá, kterými jsou:

  • motorka,
  • babeta,
  • skútr,
  • moped.

Pokud si některý z těchto motocyklů pořizujete k dojíždění do práce, pak o tom, zda je pojištění nutné nejspíš vůbec neuvažujete. Ty, kteří si ale motocykl pořizují k víkendovým výletům a k odpoledním projížďkám, možná napadne, že se jim platit roční pojistné moc nevyplatí.

Co hrozí za jízdu bez povinného ručení?

Jestliže to risknete a budete jezdit bez zákonného pojištění, pak vás to může vyjít pěkně draho. Zaplatit můžete až 40 000 Kč. V případě, že vás zastaví policejní kontrola a vy nebudete mít zelenou kartu, hrozí vám pokuta ve výši 1 500 až 3 000 Kč. K tomu navíc po vás bude Česká kancelář pojistitelů chtít příspěvek do garančního fondu.

Povinné ručení motorky nemusí zruinovat váš rodinný rozpočet

Jezdit bez povinného ručení se nevyplatí. Chcete-li ušetřit na pojistce, pak ji zcela nebojkotujte, ale využijte všech možností, jak si nezbytný náklad snížit. Ze všeho nejdříve si nechte přepočítat výši pojistného u více pojišťoven, oslovte například Allianz, Kooperativu, Českou pojišťovnu, ČSOB a Union pojišťovnu. Jestliže se vám nechce osobně na pobočku každé pojišťovny, můžete si pojistné porovnat a spočítat sami v online kalkulačce, kterou najdete vždy na stránkách pojišťoven.
Porovnáním pojistek můžete ušetřit i tisíce korun ročně. Pokud k tomu navíc využijete další akce, pak se sleva ještě navýší. Platit méně budete díky online sjednání i díky roční platbě.

Jestliže s motocyklem vyjíždíte jen za pěkného počasí, od jara do podzimu, vyplatí se vám sezónní pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Budete platit jen za měsíce, kdy opravdu jezdíte. Ušetřit můžete další stovky korun.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)



TOPlist