yamaha_demo_tour




Elektrická motorka od Dechaves Garage

Španělský designér a konstruktér Pablo de Chaves navrhnul a sám také zkonstruoval elektrickou motorku s označením DCH. Jeho stavba se vymyká snad všem pokusům o zařazení a postrádá některé z hlavních rysů motorek, jako třeba nádrž, nějakou kapotáž a podobně.

Nad tímto projektem strávil Pablo více jak rok a půl. Začalo to pouhou kresbou tužkou, poté převedl kresbu do Photoshopu a nakonec do CADu. Odtud už byl jen krůček k samotné stavbě. Motorka je navržená pro maximální jednoduchost výroby, ale když vezmeme v úvahu, že Pablo si každou součástku (mimo kol, tlumičů apod.) musel sám vyrobit, je to i tak úctyhodná práce.
Jeho DCH prototyp zaujme především designem. Mnoho elektrických motorek se snaží zakrýt, že nepotřebuje nádrž a celkově se snaží vypadat jako normální mašiny. Pablova stavba na to jde úplně obráceně. Nic není zakryto, každou část motorky si můžeme prohlédnout pěkně zblízka a to se nám líbí. Zajímavě působí rám a sedlo, které vypadají jako z doby před sto lety.
Pod rámem je uchycena velká baterie a opět platí, že nic není zbytečně zahlazováno nebo zakrýváno. Elektromotor vlastní výroby je pak v samotném náboji zadního kola, proto nikde není vidět sekundární pohon (kardan, řemen, řetěz - nic takového!). Opět známka neotřelého přístupu k celé stavbě.
Ať už se vám to líbí nebo ne, musíte uznat, že motorka má rozhodně něco do sebe. Pablo při její tvorbě začínal s čistým papírem a je to čistě myšlenka jednoho muže, který dokázal zrealizovat svůj projekt! Aktuálně je prototyp ve fázi dolaďování a celé know-how včetně všech podkladů pro výrobu je na prodej.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):



TOPlist