ktm_unor




Redakční podcast: Co bude další investiční veterán?

Před pár dny jsem zabředl do zajímavého rozhovoru s majitelem muzea. Jaké motorky budou chtít dnešní mladí kluci (a samozřejmě i holky, ale statisticky to vychází spíš na kluky), kteří se rozhodnou sbírat veterány? Budou to i nadále Jawy a Čezety, po kterých touží jejich otcové a dědové, nebo něco modernějšího, a pravděpodobně nečeského?

Ale popořadě. S Honzisem jsme v dnešním podcastu probrali novinky ze světa motorek. Konkrétně další automat, který tentokrát představila Yamaha, a taky rozhovor s Hubertem Trunkenpolzem – novým CEO MV Agusty, který nastínil, jak se bude italská značka pod křídly KTM profilovat. Prý to rozhodně nebude jen další „oranžový satelit“.

Povídali jsme si taky o tom, na čem jsme jezdili. Redakce byla totiž v uplynulých dnech plná silných cestovních bestií. Já jsem se Zajochem porovnával BMW M 1000 XR s Ducati Multistradou V4 RS a Honzis nám do toho přijel na Suzuki GSX-S1000GX. Na jednu stranu bych nikdy neřekl, že mi bude připadat, že stopadesátikoňová litrová Suzuki „nejede“, na druhou stranu nebylo by lepší ušetřit spoustu peněz a sáhnout po motorce, která stále nabízí vše, co k cestování potřebujete?

V cestovním tempu jsme pokračovali taky při srovnání KTM 1290 Super Adventure S a BMW R 1300 GS ve výbavě Tramuntana. Dvě vlajkové lodi cestovních modelových řad evropských značek jsou motorky nabité technikou a dovednostmi, ale vítěz je poměrně jednoznačný. Je to právě nový boxer od Bavoráku, ke kterému se upírají všechny zraky, a který dost pravděpodobně „na dílně“ rozebírá spousta vývojových oddělení.

No a pak je tu téma veteránů. Prošel jsem se po dalším muzeu plném Jaw, ČZ a Prag a zamyslel se nad tím, jaké motorky bude kupovat další generace veteránistů. Koneckonců veterány máte nakupovat v první řadě podle toho, co se vám líbí, a většina sběratelů si tak doplňuje idealizovanou představu svého mládí a dětství – koupí si stroje, o kterých vždycky snili, a na které nikdy neměli. Pro starší generaci jsou to české motorky, protože nic moc jiného nebylo k mání, ale co ta mladší? Stanou se příštími ceněnými veterány Ducati 999, Yamaha XJR 1300 nebo třeba Suzuki TL1000? A co bude se všemi těmi motorkami, které se teď prodávají za horečné sumy, a o které už mladá generace nebude mít zájem? S Honzisem jsme probrali možné vývoje veteránského trhu a nadhodili i naše tipy, které motorky se jako další na trhu „cenově zblázní“. Jaké jsou ty vaše?

Vedle toho, že si náš podcast můžete pustit přímo tady v přehrávači, najdete ho taky na Spotify, Apple podcastech a platformě Soundcloud.

 

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist