yamaha_demo_tour




Elektrické Prase jde do prodeje

Na český trh se po půl století vrací známý skútr Čezeta, který si každý nejlépe vybaví pod přezdívkou Prase. Oživlá legenda je na pohled téměř k nerozeznání od posledního modelu, který se naposledy vyráběl v roce 1964, ale uvnitř je všechno jinak. Místo dvoutaktního jednoválce se o pohon stará elektromotor.

Novodobá elektrická Čezeta, o které jste se mohli dočíst před rokem v tomto článku, je nyní oficiálně v prodeji. Výrobce je pro začátek připraven vyřídit stovku objednávek - přesně tolik kusů modelu Čezeta 506 má být v mirošovické dílně ručně vyrobeno během roku 2016. Pokud byste neměli úplně jasnou představu jak se takové elektrické prase chová na silnici, můžete si nejdřív na webu objednat i zkušební jízdu. A jestli vás svezení nadchne, připravte si tučných 9 900 Eur plus DPH k tomu, přibližně tedy 294tis. Kč. Dobrá zpráva je, že k řízení elektroskútru stačí v EU průkaz skupiny B.

Podle aktuálních technických údajů může skútr dosáhnout rychlosti 100 km/h, a na jedno nabití ujede s příplatkovou rekuperací až 100 km. Doplnění akumulátoru na plnou kapacitu pak trvá zhruba čtyři a půl hodiny, a stačí k němu běžná 220V zásuvka nebo příplatková solární dobíječka. Proces nabíjení je plně automatický a po úplném dobití se přívod vypne.

Kombinace retro stylu a moderních zelených technologií je už sama o sobě dost zajímavá, ale tvůrci nové Čezety vymysleli ještě něco navíc. Třešničkou na dortu je bluetooth konektivita, která umožňuje programovat přes speciální aplikaci průběh výkonu motoru, nebo připojit reproduktory a místo typických zvuků dvoutaktu poslouchat za jízdy oblíbenou hudbu.

I přes omezený dojezd se nezapomělo ani na cestovatelské schopnosti skútru, který býval ve své době považován za velmi pohodlný. Zavazadlový prostor lze rozšířit o příplatkové kožené brašny nebo přívěsný vozík PAV.

O záchranu jedné z největších legend československého motocyklového průmyslu se zasloužil Brit Neil Smith, zakladatel a ředitel firmy Čezeta s.r.o. Původní design a logo používá se souhlasem strakonické firmy ČZ.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):
Motokatalog.cz



TOPlist