ktm_unor




Harley-Davidson koupil podíl u výrobce elektromotorek

Ať už se nám to líbí nebo ne, elektrické motorky dávají z pohledu praktičnosti smysl a jejich trh pomalu ale jistě roste. To si moc dobře uvědomuje i americký gigant Harley-Davidson, který si nechce nechat ujet vlak a hodlá být v popředí elektrické revoluce.

Svou náklonost k elektrifikaci motorek projevil Harley již před časem, kdy se objevil koncept nazvaný Project Livewire. Po ambiciózní elektrické motorce se na nějakou dobu slehla zem, ale nyní provedl Harley krok, který svědčí o tom, že vývoj pokračuje mohutně kupředu.

V rámci získávání „know-how“, investoval totiž Harley blíže neurčenou sumu do kalifornské značky Alta Motors. Výrobce elektrických motorek, založený lidmi z automobilky Tesla, má na svědomí u nás sice nepříliš známý, ale v USA velmi oblíbený elektrický stroj Redshift, nabízený v krosovém, endurovém nebo motardovém provedení.

Právě investice ze strany Harleye umožní společný vývoj elektrických motorek, ze kterého by měly v budoucnu profitovat obě dvě značky. Jak řekl Matt Levatich, CEO a prezident společnosti Harley-Davidson: „Alta ukázala inovativnost a zkušenosti v oblasti EV (elektrických vozidel) a její cíle jsou blízko těm našim. Společně máme schopnosti a prostředky, které budou vzájemně prospěšné, pokud budeme společně pracovat na vývoji špičkových elektrických motocyklů.“

Podobné možnosti si uvědomuje i Alta, spatřující v elektromotorkách obrovský potenciál. Podle spoluzakladatele Marca Fenigsteina si jezdci začínají uvědomovat výhody elektrické dopravy, jež dává smysl zejména ve městském prostředí.

Zároveň je ovšem dobrou zprávou, že se příznivci klasického „benzínového“ motorkaření nemají čeho obávat. Elektromotorky rozhodně nemají stávající stroje nahradit. Místo toho rozšíří portfolio, přilákají nové jezdce a přinesou tak peníze do vývojových oddělení.
Koneckonců sám Levantich z Harleye se nechal slyšet: „Chceme být světovými lídry v elektrifikaci motocyklů, ale zároveň zůstat věrní našim kořenům z benzínu a oleje. I nadále budeme vyrábět široké portfolio motorek, lákajících všechny typy jezdců z celého světa."

 

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist