ktm_unor




Nové BMW R 1200ST

Mezi silniční modely BMW s motorem boxer patřila po dlouhá léta trojice typů: S-sportovní, RS-cestovně sportovní a RT-velký cesťák. Když BMW vloni představila nový odlehčený a výkonnější boxer, vypadalo to, že jej po čase převezme i silniční řada.

Ale ouha, přišla novinka v podobě supermoderního řadového čtyřválce v modelu K 1200S a na výstavě Intermot v Mnichově se začalo mluvit o postupném útlumu boxerů ve sportovně-silniční řadě (k tomu přispěla i zpráva, že značková série závodů Boxer-Cup se změní v K 1200R-Cup).




Společnost BMW nechala své fanoušky v nejistotě jen několik měsíců a v Miláně představila nejen očekávaný inovovaný cesťák R 1200RT, ale také sportovnější model R 1200ST. Ten má podle všeho zaujmout místo po starších S a hlavně RS.


ST je zkratka pro Sport Tourer. Sportovní stránka stroje těží z dobrých parametrů nového čtyřventilového dvouválce (110 koní výkonu a 115 Nm točivého výkonu) a slušné svezení slibuje i podvozek, který v sobě slučuje technologie použité v modelech GS i K 1200S. Cestovní určení stroje zase podporuje velkorysá ochrana proti větru, vzpřímený posaz a nádherně plochá křivka dodávky výkonu na zadní kolo.


Nové estéčko na první pohled překvapí hodně svébytným designem, který se razantně odlišuje od dosavadních trendů. Mohutný světlomet zasahující až do plexištítku si určitě najde mnoho příznivců i odpůrců, motocyklu si ale každý rozhodně všimne.
Nakonec by se ještě slušelo BMW pochválit za trvalé odlehčovací úsilí. Hmotnost 205 kg suché váhy (plně natankovaný motocykl 229 kg) je na model s kardanem rozhodně úctyhodná hodnota, která slibuje pohodlnou jízdu po městě a svižné chování v zatáčkách.

Diskuse k článku:


Co říkáte na nový design STčka?

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):
Motokatalog.cz



TOPlist