ktm_unor




Spark má pro letošek spoustu novinek nejen pro cestovatele

Oblečení české značky Spark najdete u prodejců po celé republice, je oblíbené pro svůj poměr zajímavé ceny a velmi dobré kvality nejen provedení, ale i použitých materiálů a střihů. Do centrály značky, královéhradeckého GlobalMota, jsme se zajeli podívat na novinky kolekce 2024. Na své si přijdou nejen majitelé cestovních strojů.

Kapitoly článku

Spark Nevada

Tohle je aktuálně naprostá špička v modelové nabídce Spark. Pánský textilní komplet Nevada se nabízí ve výrazné světlé šedočerné barevné kombinaci ve velikostech od S po 6XL, takže ani majitelé méně obvyklých postav nemusejí mít obavy, že se na ně to nejlepší nedostane. Přitom s cenou 8290 Kč za bundu a 4990 Kč jde pořád o velmi dostupné oblečení.

Nevadu charakterizují špičkové materiály a zajímavá řešení. Jde samozřejmě o trojvrstvou konstrukci, ale nikde není nic jen tak obyčejného. Vrchní vrstva je především z materiálu, který se jmenuje Softec a má výborné parametry, co se odolnosti týče, ovšem je jemnější a lehčí než Cordura, trochu připomíná Tactel. Když oblečení vezmete do ruky, poznáte to ta na první omak i potěžkání. Ramena, lokty nebo kolena jsou z odolného MicroRipStopu, na zadku je zesílení HardTex a hodně práce zastanou panely 4way-stretch, které najdete na bocích a jsou protaženy až na lopatky a rukáv. Tyhle pružné panely jsou tady proto, aby vás v žádné pozici rukou oblečení neškrtilo, jemné doladění na tělo se potom provádí na bundě plynule nastavitelnými pásky, na kalhotách jsou druky, u krku nastavitelný límec SPK Vario. Zipy k propojení bundy a kalhot jsou tu hned dva, krátký a dlouhý, a pocházejí od renomované značky YKK.

Na velmi vysoké úrovni je bezpečnost, tu aktivní zajišťují četné reflexní prvky 3M a pasivní vkládané chrániče, přičemž všude s výjimkou zad jsou Level 2 od značky Keep Tech Protection, akorát na zádech je „jenom“ Level 1 – jiní výrobci ale na záda často nedávají vůbec nic. Mimochodem, všechny zde představené novinky Spark mají loketní a kolenní chrániče nastavitelné ve čtyřech směrech, tedy stranově i výškově. Možná se to nezdá, ale výrazným bezpečnostním prvkem je také to, abyste se v oblečení za každého počasí cítili pohodlně, a přesně tohle má Nevada na špičkové úrovni. Tenhle komplet je určený do každého počasí, snad s výjimkou třeskutých mrazů, když v chladu oceníte v bundě i kalhotách odnímatelnou zateplenou podšívku SPK Thermolite z velmi příjemného materiálu, dost odlišného od běžných zateplovacích vložek, v dešti kvalitní klimamembránu Reissa a naopak v horku spoustu větracích otvorů. V tomhle ohledu je Nevada opravdu výjimečná, na kalhotách jsou dlouhatánské zipy na stehnech plus na bedrech a bunda má dlouhé dvojité zipy na rukávech, na klíčních kostech odklápěcí panely, na hrudi zcela odepínací panely a na zádech si celý panel můžete odepnout a srolovat pod dvojitou bederní kapsu.

Spark Trailmaster

Jestliže Nevada je top modelem, Trailmaster je taková ta vyšší střední třída. Sice je v hierarchii o něco níž, ovšem ani materiály, ani řešeními si s Nevadou příliš nezadá, ale na ceně to pocítíte: za bundu dáte 6990 Kč, za kalhoty 4100 Kč. Opět jde o třívrstvý cestovní textil s dlouhou bundou dostupný dokonce v ještě větším rozsahu velikostí, od S po 8XL, přičemž jako jediná barva byla vybrána šedozelená s černou.

 Co se materiálů týče, i tady je vnější vrstva z kombinace Softecu, MicroRipStopu, 4way-stretche a HardTexu, ten je tady zastoupen v ještě větší míře. Voděodolnou vrstvu tvoří klimamembrána Reissa, zateplení opět SPK Thermolite, prostě vše jako u Nevady, a to včetně protektorů – na zádech je Level 1, jinak všechno ostatní jsou chrániče úrovně Level 2.

Jinak řešené je ovšem odvětrání, přičemž Trailmaster luftuje snad ještě lépe. Větrací zipy jsou jak na rukávech, tak na stehnech, tam ovšem sice kratší, ale zepředu i zezadu, aby měl vzduch kudy odcházet, plus je zepředu ještě otevírací panel. Co se odnímatelných panelů týče, je jeden velký na zádech, a potom dva dlouhé pruhy na hrudníku, přičemž v horní části si můžete i jenom odklopit cíp.

Spark Nevada Lady

 Proč o tom, že existuje i dámská varianta Nevady, píšeme až poté, co jsme představili Trailmaster? Inu, technicky je to sice Nevada, ale barevně mají dámy na výběr, jestli světlou, nebo tmavou variantu. Neboli, ať si chlap koupí Nevadu nebo Trailmastera, dáma bude vždy ladit! Odlišností proti pánské Nevadě tu moc nenajdete, snad leda možnost rozšířit bundu na bocích pomocí zipu (každá dáma má jinak široké pozadí). Rozdílný je samozřejmě rozsah velikostí, začíná se už na 2XS, ovšem nahoru to jde až do 4XL, takže se do Nevady vejdou i hodně velké holky. Co děvčata určitě potěší, že za své oblečení dají méně peněz než jejich chlapi, bunda stojí 4390 Kč a kalhoty 3990 Kč (resp. tmavá bunda a kalhoty).

Spark Reno

Základní model textilního kompletu a naprostý univerzál. Tohle je oblečení, které si vezmete na cestovní enduro, sportovní cestovní střelu, naháče, skútr, čtyřkolku, prostě na cokoli. Přesně proto se prodává pouze v jediné barvě, a to černé, doplněné o větší než dostatečné množství reflexních prvků. Bunda je něco mezi pasovkou a dlouhou bundou, usazení rukávů je tady řešeno druky a sucháčem, v pase jsou též pásky na suchý zip, sucháč je i na nohavicích kalhot. Na lopatkách a nad koleny najdete pružné panely, krk má nastavitelný límec lemovaný neoprenem. I Reno je třívrstvý komplet, nepromokavost řeší opět membrána Reissa, tady dokonce se nepromokavým zipem, zateplení je řešeno obyčejnou teplou vložkou. Odvětrání není samozřejmě tak mohutné jako u špičkových modelů, nicméně čtveřice zipů na hrudníku, jeden na zádech a 2+2 na stehnech znamenají, že byste se uvařit neměli ani za teplého počasí. Milým detailem je kapsička na předloktí, kam si dáte třeba parkovací kartu. O něco nižší výbava se logicky promítá na velmi vstřícné ceně, bunda stojí 4390 Kč, kalhoty 3990 Kč.

Spark Breeze

Slovíčko „Breeze“ znamená v angličtině vánek a lepší označení asi pro tento komplet ve Sparku vymyslet nemohli. Dělá se jak světlá, tak tmavá varianta a jde o lehký letní textil s obrovskými meshovými panely na hrudníku, rukávech, zádech a stehnech zepředu i zezadu. Ovšem pozor, jedná se o dvouvrstvý oděv, čili vespodu pod vnější vrstvou ze Softecu, kombinovaného s Hardtexem a strečovými materiály, najdete vyjímatelnou klimamembránu Reissa. Bunda je stejně jako v případě Rena něco mezi pasovkou a prodlouženou, s kalhoty ji spojíte krátkým nebo dlouhým zipem. Zejména světlá varianta je pěkně vidět nejen díky četným reflexním prvkům, chrániče jsou kombinací Level 1 na zádech a Level 2 vše ostatní. Rozmezí velikostí je širokánské od S po 8XL, cena činí 3990 Kč za bundu,  3290 Kč za kalhoty (resp. tmavá bunda a kalhoty).

Spark Montauk Blk

Nic vzdušnějšího si na léto asi pořídit nemůžete! Montauk je maximálně odvětraná černá bunda kombinující hlavně mesh, softshell a Nylon Dobby, takže je velice lehká a zpotit se v ní snad ani nepůjde. Své zastoupení ale má i MicroRipStop a 4way-stretch. Je to vyloženě záležitost do teplého počasí, není tady žádná zateplená vložka ani klimamembrána. Zip pro spojení s kalhotami je krátký, chrániče menší Level 1, zato kompletní sada včetně páteřového. Za bundu dáte 3290 Kč.

Spark Beat

Džíny, které se náramně hodí k výše uvedené bundě Montauk, zejména pokud sáhnete po černé variantě. V nabídce jsou ale samozřejmě i modré, obě varianty i coby prodloužené, vše ve velikostech od S po 6XL. Jedná se o technologicky hodně zajímavé kalhoty, jsou tady rozměrné strečové panely na kolenou, protažené až na vnější stranu stehen, a potom na bedrech. Nicméně ony ty džíny jsou vlastně strečové celé a navíc jsou vyrobené jako jednovrstvé, z kombinace denimu a Cordury se zapletenými aramidovými vlákny. Záda jsou zvýšená, aby vám netáhlo na kříž, vyjímatelné chrániče se v případě kolen vkládají zvnějšku, takže si je snadno a rychle můžete vyndat, což se hodí třeba při dojíždění do práce. Za kalhoty Beat dáte 3990 Kč.

Spark Airmaster

Zajímavý odvětraný textilní komplet, který je ale připravený na každé počasí. Jedná se totiž o třívrstvý textil, kde nechybí klimamembrána Reissa ani odnímatelná zateplená vložka. Nicméně hlavní doménou tohoto oděvu budou jednoznačně teplé dny, protože vrchní vrstvu v hojné míře tvoří OctaFlow Mesh jako na kompletu Breeze. Nechybí ale ani Hardtex na zadku, chrániče jsou samozřejmě Level 2 a černou barvu vyvažují četné reflexní prvky. Bunda stojí 4990 Kč, kalhoty 3990 Kč.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Související firma
  • GlobalMoto

    Velkoobchod a maloobchod motocyklového vybavení. Výhradní importér helem Nolan, X-lite, Grex pro ČR a SK Autorizovaný prodejce motocyklů Ducati, Suzuki a CFMOTO. Výrobce české značky moto oblečení oblečení značek Spark, Cyber Gear _______________________________________________________________ ...




TOPlist