-
23.8.2015 od Lada80
Ahoj
chtěl jsem se zeptat na názor ohleedně řazení bez spojky. Já někdy spojku mačkám při řazení a někdy ne. Spíš při řazení nahoru nemačkám spojku, ale při podřazení nebo dolu tak vždy mačkám spojku. Nerad bych zničil převodovou skříň.
Díky
Ahoj
-
24.8.2015 od Felotron
Razenim bez spojky nahoru neni co znicit... Naopak, konstrukter to tak vymyslel.
-
24.8.2015 od VLK.1
Taky ne vždy mačkám, nahoru i dolu a nic se neděje. Jen musím řadit při správných otáčkách. Nic se tak nestane. Neboj se tak jezdit.
-
26.8.2015 od Romeo.GSXR
Správně provedené řazení bez spojky je totéž co rychlořazení. Princip rychlořazenní je ten, že se na chvíli vypne zapalování a motor ztratí tah. V tu chvíli tam skočí rychlost a zapalování zase sepne. S řazením bez spojky je to totéž: noha na řadičku, ubrat a rychlost tam spadne sama. Až spadne, zase přidáš.
Za spojkovým košem je pružný mechanismus, který snižuje rázy do převodovky. Tento mechanismus samozřejmě funguje i při řazení bez spojky.
Řadit bez spojky od druhého kvaltu nahoru je dle mého názoru bezpečné. Mezi 1, 2 bych to nezkoušel -
28.8.2015 od PetrCBR78
To by me zajimalo jak na moto radite s meziplynem (s vyjimkou uvedenou na konci). Meziplyn ma vyznam kdyz mate pri jizde zarazen neutral (a hlavne ... NEmate zmacknnutou spojku, tudiz hnaci hridel se otaci v zavislosti na otackach motoru), aby se co nejvice vyrovnaly otacky hnaci a hnane hridele aby nasledne zarazena rychlost (resp. ozubene kola) do sebe zapadly co nejsnaze ... a pouziva se u prevodovek, ktere nemaji synchrony. Jedine tedy kde muzete pouzit meziplyn a kde by mel teoreticky smysl by byl pri podrazovani z dvojky na jednicku, jelikoz casto jednicka nema synchrony.
Doplněno:
jo přesně, meziplyn na motce zbytečná machrovina není to trktor ani náklaďák
který má mezi rychlostma neutrál a z vymáčklou spojkou se spojkový
koš víc neroztočí ani při plnejch otáčkách tak že za mě -úplně na hovno.
Přesně jak píše tady kolega.30.8.2015 od KATRTER
-
23.8.2015 od krysoid
No asi takhle.Ta spojka tam od něčeho je a není to jen rozjezd.I když budeš mít sebe citlivější ruku na plynu,tak ta převodovka dostane prostě brutálně zabrat.Čím vyšší otáčky,tím hůř.Tak nebuď línej a nauč se řadit se spojkou.
Jestli chceš machrovat,tak se rači nauč podřazovat s meziplynem. -
24.8.2015 od SojkinXR6R
Já bych taky nerad zničil převodouvou skříň, proto používám páčku spojky :)
-
24.8.2015 od Lada80
podřazuji vždy s meziplinem. i v příriččce k Varaderu to píšou. A nějak jsem na to zviklí od jakživa. Jen stím řazením nahoru jsem teď čet pár článků a nějak si nejsem jistý. Rači mačkám spojku, ale chtěl jsem se zaptat na názor druhých. Tak jestli jsem někoho uryzil tak se omlouvá.
Díky za opdpovědí pěkný večer nebo den
-
24.8.2015 od VondrJ
Každopádně pár rozumně provedených řazení bez spojky motorce zas tak neublíží, ale určitě neprospívá. Při závodech má ušetření pár setin sekundy opodstatnění, u sprintu tuplem. Při normální jízdě je to jen zbytečná machrovinka, která zvyšuje opotřebení motocyklu. Moto mám novou a ani u té mi to nebylo doporučeno. Pepa Sršeň zase říká, že každá motorka to umí. Ale u něho není problém každý rok nechat udělat převodovku. Zkoušel jsem jezdit bez spojky (na GPZ 500) a po čase mi vypadávaly rychlosti.
Za mě určitě se spojkou.