Čtyřdenní výlet s hlavním cílem přejet Grossglocknerskou vysokohorskou silnici. Najeto celkem 1300 km při spotřebě 3,8 l/100 km (cca 50% dálnice s tachometrovou stodvacítkou ve dvou - spolu s manželkou).
1. den - přesun do oblasti v okolí Gmündu, oblast známá jako Malta (stejnojmenná obec), konkrétně k jezeru Kölnbreinsperre. Ubytovaní jsme byli v hotelu BERGHOTEL MALTA přímo u jezera. Je to vyhledávané místo i pro motorkáře, vzhledem zatáčkovitému stoupání s několika úzkými tunely se semafory. Výjezd je zpoplatněn (tuším kolem 15€ pro motocykly), poplatek ale ubytovaní hosté neplatí. Velmi pěkné místo, vřele doporučuji i hotel - příjemný personál, krásný výhled z hotelu, terasy,...
2. den - přesun do okolí Flattachu, kde jsme si přešli u Raufenu Groppensteinskou soutěskou.
3. den - přejezd přes Grossglocknerskou vysokohorskou silnici. Přejížděli jsme od jihu na sever. Zpoplatněný vjezd pro motocykly je za 30€. Doporučuji, NÁDHERA. Nemyslím tím ani tak silnici jako takovou. Samozřejmě je to spousta zatáček, klesání a stoupání, pěkný povrch. Jet se po ní ale rychle moc nedá, není to pro "závodníky". To co je na ní krásného je to okolí kolem. Nádherné výhledy na vrcholky hor, údolí, jezera,... Po celém úseku je nespočet odstavných ploch a parkovišť, kde je možné zastavit a kochat se. Samozřejmě i několik možností k občerstvení. Obával jsem se vzhledem k tomu že byla sobota a nádherné počasí
že bude problém se zastavením u cesty, ale nebyl. Těch míst je opravdu hodně. Z cesty vede odbočka na Kaiser-Franz-Josefs-Höhe - vyhlídkové místo s většími odstavnými plochami a vyhlídkou na vrchol Grossglockner.
Doporučuji nejen pro motorkáře, ale i pro rodiny s dětmi autem. Když porovnám cenu za vjezd třeba s cenami našich lanovek na vrcholy hor, kde je vidět jen malý úsek krajiny,... Bohužel to degraduje ta vzdálenost a nutnost ubytování.
Po přejezdu jsme se přesunuli do Semmeringu na přespání.
4 den - ze Semmeringu domů.
Pokud by si tuto horskou cestu chtěl někdo přejet, a jen ji, tak bych z mé zkušenosti doporučil první den příjezd někde poblíž, kde přespat. Pak si projet Glossglockner v jednou směru a udělat si několik kochacích zastávek, a před koncem to otočit a projet bez zastávky nazpět. Přespat třeba na stejném místě, a pak domů. Takže dvě noci, to je minimum.
Parkoviště u Berghotelu Malta.
Pohled z pokoje hotelu.
Pohled z parkoviště pod jezerem.
Berghotel Malta.
Hezky pěkně vy
Fakt hezká cesta...
Člověk se rád vrací
Pěkná cesta
Hezké ! Nikdy jsem tam nebyl, nevím ani, zda bych to na svém Piaggiu 200 za víkend zvládl...