Dakar 2011: Skvělý úvod české výpravy

Druhá část první etapy 33. ročníku Rallye Dakar, která vedla z Victorie do Cordoby, přála českým barvám. Čtyřkolkářská sekce stáje KM Racing dala o sobě velice hlasitě slyšet hned při prvních speciálních úsecích. Nejlépe si počínal Josef Macháček, druhý je Martin Plechatý. Dobře si vedli i čeští motorkáři.

Nedělní etapa měřila 566 km přesunů, motocykly a quady měly na trati navíc 192 km měřených speciálek. Čelo v soutěži jasně opanovali jezdci na strojích KTM, nejrychlejší byl Portugalec Ruben Faria, který má náskok 28 sekund na druhého Francouze Cyrila Desprese. Třetí je legendární Španěl Marc Coma se ztrátou jedné minuty a 15 sekund. Výborný výkon předvedla i dvojice českého KM Racingu na dvou kolech. Ve startovním poli nabitém endurovými hvězdami skončil Slovák Ivan Jakeš dvaatřicátý, David Pabiška dojel o čtyři příčky za ním. Oba startují na motocyklech Yamaha. Přesto mohlo být Jakešovo umístění mnohem lepší nebýt karambolu na 149 kilometru. Jakeš totiž netrefil v prachu správně trať a skončil v drátěném plotě. Motorka je v přední části poškozená a mechanici budou mít plné ruce práce do rána dát stroj do pořádku. Ivan je zdravotně v pořádku, jen si šel na ošetřovnu ověřit některé šrámy. Pabiška odejel etapu bez nehod či pádů, ale asi v půlce rychlostní zkoušky mu povolil camel-back a všechno mu vyteklo na záda. Po dojezdu vyléval zásoby pití až z bot. Další český motocyklista Jan Veselý z Czech Dakar Teamu skončil v první etapě na 96. místě.
Všichni quadisté české stáje startují na motocyklech Yamaha Macháčkovy konstrukce, pětinásobný dakarský šampion tak v úvodu soutěže zažívá dvojnásobný úspěch. Třiapadesátiletý matador vyhrál etapu před Plechatým o 66 vteřin. Na třetím místě ztrácí Argentinec Sebastian Halpern přes tři minuty.„Jsem rád, že jsem dojel v pořádku a zdráv,“ pravil v bivaku spokojený Macháček. „Na trati jsem viděl těžce zraněného motorkáře a mého konkurenta Rafaela Sonika, který měl také těžkou nehodu.“ Polský mladík Lukasz Laskawiec z týmu KM Racing dojel při své premiéře na Rallye Dakar dvanáctý. V průběžném pořadí figuruje až na devátém místě argentinský obhájce prvenství ve čtyřkolkách Marcos Patronelli, který nastoupil na start po listopadové havárii a jeho zdravotní stav zřejmě není zcela způsobilý zátěži dakarské rallye. Obhájce loňského prvenství nabral ztrátu už při dopoledním přejezdu, nestihl start úvodní rychlostní zkoušky, ale pořadatelé mu povolili vyrazit se zpožděním. Plechatý komentoval etapu jako extrémně rychlou a nebezpečnou. „Chytl mě déšť a s tím související bahno. Technika je v pořádku, jen vyměním benzínovou pumpu. Hned první den se na trati objevily záludnosti v podobě vymletých děr a rýh v terénu, které nebyly uvedeny v itineráři,“ kroutil hlavou.
V pondělí čeká dakarský konvoj zcela nová etapa, jež vede typickou jihoamerickou buší. Na trase mezi městy Córdoba a San Miguel de Tucumán se motoristé setkají s jiným povrchem než první soutěžní den. Trať se stočí k severu, kde budou jezdci prodírat křovinatým a místy i lesnatým porostem. V části měřených úseků budou motocykly a čtyřkolky znovu odděleny od osobních a nákladních automobilů. Motocyklisté se mohou těšit na množství nerovností, které budou řešit skoky. Proporce 2. etapy - biky a quady: přesuny 440 km, měřené úseky: 300 km, celkem 740 km.








Výsledky 1. etapy:

Motocykly

1 FARIA (PRT) KTM 1:58:02 hod.
2 DESPRES (FRA) KTM + 29 sekund
3 COMA (ESP) KTM + 1:15 min
4 PEDRERO GARCIA (ESP) KTM + 2:13
5 GONCALVES (PRT) BMW + 2:18
6 STREET (USA) YAMAHA + 3:07
7 LOPEZ CONTARDO (CHL) APRILIA + 3:14
8 RODRIGUES FILHO (BRA) BMW + 3:23 -
9 VILADOMS (ESP) YAMAHA + 4:11
10 VERHOEVEN (NLD) BMW + 4:23
11 RODRIGUES (PRT) YAMAHA + 4:57
12 PAIN (FRA) YAMAHA + 5:53
13 BOANO (ITA) BETA + 6:37
14 CASTEU (FRA) SHERCO + 6:44
15 CODY (USA) HONDA + 7:19
16 DE AZEVEDO (BRA) KTM + 9:04
17 FARRES GUELL (ESP) APRILIA + 9:07
18 BERGLUND (SWE) Husaberg + 9:35
19 SVITKO (SVK) KTM + 9:38
20 DABROWSKI (POL) KTM + 10:43
32 JAKEŠ (SVK - KM Racing) YAMAHA + 14:51
36 PABIŠKA (CZE - KM Racing) YAMAHA + 15:28
96 VESELY (CZE – Czech Dakar Team) YAMAHA + 34:06


Čtyřkolky

1. MACHÁČEK 2:14:07, 2. PLECHATÝ (oba ČR) +1:06, 3. Halpern (Arg.) +3:04, … 12. LASKAWIEC (Pol.- KM Racing/všichni Yamaha) +14:31.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):



TOPlist