Dakar 2016: Ohlasy po prologu + vážná nehoda

Všech 136 motorkářů a 45 quadů dojelo sobotní prolog 38. ročníku Rallye Dakar. Jedenáctikilometrový měřený úsek skončil stejným časem a tedy pomyslnou remízou mezi Španělem Joanem Barredou na Hondě a Portugalcem Rubenem Fariou na Husqvarně, ale ta pravá soutěž začne až nedělní první ostrou etapou. V podobném duchu hovořili také jezdci po dojezdu do prvního bivaku.

Spolu se Španělem Joanem Barredou (Honda) vítězný Portugalec Ruben Faria (Husqvarna): "Bylo to krátké, žádný klasický dakarský speciál. Ten přijde až zítra a v dalších dnech. Jel jsem dost rychle a ještě dlouho po dojezdu jsem netušil, kdo vyhrál. Bylo to dnes docela zajímavé, zkoušel jsem se svým novým motocyklem různé věci, různá tempa. Všechno šlo dobře, motor, podvozek, vidlice i gumy, všechno fungovalo na jedničku. Je fajn odstartovat do závodu takovým způsobem, budu mít v neděli výhodnou startovní pozici. Je mi 41 let a cítím se velmi silný. Celý tým Husqvarna mi věří, myslím, že jsme na dobré cestě."

Český tým Barth Racing: "Oba naši motorkáři dokončili úspěšně úvodní prolog. David Pabiška dojel na 37. místě jako nejlepší z Čechů a Ruda Lhotský (horní snímek) si připisuje 85. pozici." Podle oficiálních výsledků je Lhotský evidován na 82. příčce. 

Český tým Moto racing Group (spodní snímek): "Oba kluci úspěšně absolvovali první etapu. Milan Engel bude v neděli startovat ze 44. místa a Honza Veselý z 66. pozice, což je i jejich umístění v sobotní etapě."

Chilan Ignacio Casale, vítěz kategorie čtyřkolek: „Nečekal jsem, že prolog vyhraju. Jel jsem svým vlastním tempem, žádná divočina, bez riskování. Neseděl jsem totiž na quadu od 15. prosince a navíc jsem tuto noc moc nenaspal. Už jsem se na závodění strašně těšil, když jsem skočil na stroj, jako bych byl dítě, které zrovna dostalo na Vánoce svou oblíbenou hračku. Jsem samozřejmě rád, že jsem vyhrál a věřím, že další etapy se budou odehrávat podle stejnéno scenáře. Konkurence je tady těžká a ještě se zvýšila návratem bratří Patronelliů. Silný bude i obhájce titulu Rafał Sonik z Polska. O triumf může podle mě bojovat tak osm lidí. Go Chile, go Jižní Ameriko!“

Včera došlo také k první letošní vážně nehodě na Dakaru. Na kilometru 6,6 měřeného úseku sjel automobil se startovním číslem 360 ze silnice a srazil čtyři přihlížející fanoušky. Organizátoři okamžitě poslali na místo čtyři záchranářské vrtulníky, které přemístily zraněné do nemocnice. Měřený úsek byl poté pro kategorii aut anulován a jezdci dojeli do bivaku u Rosaria bez měření času.

Náš tip

Tipovačka Rally Dakar: Tipujte s námi pořadí jezdců Rally Dakar a vyhrajte jednu ze zajímavých cen

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist