Triumf v 8. dakarské etapě patří Africe, Michek 11.

I když na začátku 8. etapy vlétl do díry vymleté vodou a poranil si nohu, skončilo nedělní dakarské úsilí Martina Michka vynikajícím 11. místem. Celkově zůstává 14., hned za slovenskou legendou Štefanem Svitkem. Po hezkém sólíčku vyhrál Ross Branch z Botswany na stroji Hero, na čele průběžné klasifikace zůstává Američan Skyler Howes (Husqvarna).

Po zrušení sobotní etapy pro motorky a čtyřkolky kvůli počasí, vyplaveným bivakům, zmoklým a promrzlým závodníků, pokračoval 45. ročník Rally Dakar dějstvím osmým. Včera se jezdci pouze přesouvali 470 kilometrů po běžných silnicích bez časomíry a dnes brzo ráno vystartovali na trasu, kde je měly čekat hory a také ryzí poušť. Měřený úsek byl naplánován na 346 kilometrů. Mezitím se už se ze Saúdské Arábie vrátil do republiky zraněný motorkář Libor Podmol, z pražského letiště zamířil sanitkou rovnou domů. S kompresní zlomeninou obratle a tří žeber ho čeká dlouhý, až tříměsíční klidový režim. Zdravotní následky by ale po drsném pádu už v 1. etapě bývalý mistr světa v motokrosovém freestylu mit neměl.

V neděli od rána už se počasí umoudřilo a vylezlo sluníčko. Téměř od startu vedl Ross Branch z Botswany, který si dosud na Dakaru vedl skvěle, ale nebyla snad etapa, ve které by nemusel řešit technické problémy se svým továrním motocyklem Hero. Na 203. kilometru byl v čele zmíněný Afričan, nejrychlejší ze zbývajících Čechů Martin Michek (Orion Moto Racing Group) jel v Top 15 se ztrátou osmi minut. Jan Brabec (Strojrent) ztrácel 26 a půl minuty, veterán David Pabiška, před startem etapy čtvrtý muž průběžné klasifikace kategorie Original by Motul pro jezdce bez asistence), necelých 30 minut. Za Branchem probíhala klasická bitka letošního Dakaru mezi dvacetiletým Američanem Masonem Kleinem (BAS World Dakar Team) a továrními jezdci velkých značek. Mladíček jel v jedné minutě s Argentincem Kevinem Benavidesem (KTM) a dosavadním lídrem Skylerem Howesem (USA - Husqvarna). Za nimi se s nevelkými odstupy seřadili Chilan Pablo Quintanilla (Honda), Australan Toby Price (KTM) a Francouz Adrien Van Beveren (Honda).

Ross Branch dnes očividně se svým strojem žádné problémy neměl a dovedl značku Hero až k etapovému vítězsví. Na druhého Australana Daniela Sanderse (GasGas) najel přes tři minuty, na třetího Kleina, který v cíli dostal penalizaci, nakonec 3:33 minuty. Skyler Howes nabral přes 15 minut, přesto si své vedení v průběžné klasifikaci Dakaru udržel. Michek se z kolize na začátku etapy musel chvíli vzpamatovávat, ale poté chytil dobré tempo a jedenácté místo s ztrátou pouhých 10 minut na vítěze lze považovat za mimořádný úspěch. Jan Brabec by dnes měl skončit 42. (celkově 33.) a David Pabiška 44. (celkově 42.). 

"Jsme v cíli a začínáme druhou polovinu Dakaru 2023 11. místem jen 44 vteřin od TOP 10.  Po 383 kilometrovém přesunu do bivaku přijde konečně na řadu zasloužený den volna," napsal na Facebooku tým Orion Moto Racing Group a Martin Michek přidal: "Hned na 9. kilometru speciálky nebyla zaznamenána velká díra od vody. Letěli jsme tam celkem rychle a trefil jsem ostrou protihranu. Motorka se zastavila a mě se prošláply docela nohy. Pravá celkem bolí, ale hýbu s ní a doufám, že bude OK. Pak jsme ale chytli dobré tempo a myslím, že by z toho mohl být dobrý výsledek."

  

Aktualizované výsledky sledujte zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist