Yamaha se na Dakaru spoléhá na Rodriguese

Yamaha bude mít ve startovním poli Dakaru 2012 čtyřicet jezdců, ale nevypadá to, že by byla schopna bojovat o absolutní vítězství. Porazit dvojblok továrního týmu KTM Marc Coma (Španělsko) – Cyril Despres (Francie) bude podle odborníků hodně těžké. A pak je tady i na Aprilii jedoucí Chilan Francisco Lopez Contardo.

Yamaha už jen vzpomíná na dávné dakarské úspěchy a doby, kdy byla v pouštích neporazitelná. Její fanoušci ale ještě nezapomněli na vítězství Cyrila Neveu v úplně prvním ročníku Dakaru v roce 1979, pak šestiletou dominanci nepřekonatelné legendy Stéphana Peterhansela a také na vítězství Itala Ediho Orioliho v devadesátých letech (jeho další triumfy byly na Cagivě). Motocykly v modrých barvách zkrátka mají v historii Dakaru nezpochybnitelné místo a nic na tom nezměnil ani přechodný odchod týmu Yamaha Motor France ze soutěže v roce 1998 po posledním vítězství Peterhansela. Bylo jen otázkou času, kdy se Yamaha do pouště s plným továrním týmem vrátí. Stalo se tak v roce 2004, kdy jezdec Yamaha Motor France David Frétigné dovedl revoluční stroj WR450F 2-Trac ke třem etapovým vítězstvím, vyhrál svou třídu a celkově obsadil sedmé místo. V roce 2005 zopakoval tři etapová vítězství, opět vyhrál třídu a celkově už se posunul na páté místo. Navíc se na trati pořádně zdržel, když pomáhal těžce zraněnému Fabriziovi Meonimu.
Od té doby už byla kategorie motocyklů jasně vymezena objemem motorů 450 ccm, což Yamaze vyhovuje, protože může nasadit své typy WR450F a YZ450F Rally. Jednoznačně největší šance mezi jezdci s třemi ladičkami ve znaku bude mít v lednu v Jižní Americe zcela určitě Portugalec Helder Rodrigues. Letošní vítěz seriálu dálkových závodů FIM Cross Country Rallies se letos v lednu dokázal dostat na Dakaru do první trojky a také vyhrál etapu, což byl zatím jeho nejlepší výkon na nejtěžším závodě světa. Rychý a spolehlivý Portugulec je nesmírně vyrovnaný a nedělá moc chyb, o čemž svědčí i fakt, že za poslední čtyři roky dojel pokaždé v konečné klasifikaci do pátého místa. „Teď už to musí být ještě lepší. Pevně věřím, že mám reálnou šanci na vítězství. O lednového třetího místa na sobě velmi pracuju a pořád se lepším. Trať ročníku 2012 mi vyhovuje, budu na ní moci ukázat, co všechno v písku a dunách umím. Comu už jsem letos v závodech mistrovství světa párkrát porazil, proč bych to nemohl dokázat i na Dakaru?,“ uvedl před startem dvaatřicetiletý Rodrigues.
Dále bude Yamaha spoléhat na pár silných Francouzů a hlavně na hvězdného soukromníka, Američana Jonaha Streeta. Francouzský endurový specialista Olivier Pain jel v lednu skvěle, měl i 4. místo v jedné z etap, ale pak měl smůlu, když si po pádu zlomil levé zápěstí a Dakar 2011 pro něj skončil. O rok dříve skončil v konečném pořadí devátý. Je mu teprve 29 let a patří vůbec k nejmladším jezdcům mezi favority Dakaru. Navíc dostal pro lednový závod do týmu Yamaha Motor France skvělého a zkušeného parťáka - svého krajana Davida Casteu, druhého z Dakaru 2007. Casteu pojede Dakar už poosmé, k Yamaze přišel z týmu Sherco a lednové etapy pro něj mají být poslední v sedle motocyklu, než přejde na čtyři kola. "Máme před sebou mimořádně těžký závod a Yamaha Motor France má jen ty nejvyšší cíle. Pro mě to znamená velkou čest a příležitost jet pro Yamahu. Je to motocykl, který má duši a továrna má v závodním sportu velkou historii. Jsem z té generace, která fandila Peterhanselovi na tomto stroji. Je mi velkým zadostiučiněním, že mohu ukončit svou motocyklovou kariéru právě u Yamahy," uvedl Casteu, který rovněž vysvětlil, že Rodrigues pojede v týmu Yamaha Portugal a on s Painem za Yamaha France. Stroj Yamaha, který dostane, podle něj učinil od  posledního Dakaru další pokroky a je vybaven novými, dostatečně otestovanými díly. "Stanovil jsem si stategii, že od začátku pojedu spíš opatrně, pak se uvidí, jak na tom jsem a začnu útočit," dodal Francouz. 
Všichni tři jmenovaní jezdci pojedou s plnou tovární podporou, ale na letošním Dakaru získal největší sympatie fanoušků úplný soukromník, Američan Jonah Street. Ten na začátku příštího roku opět bude stát na startu se svou Yamahou WR450F a vlastním týmem. Letos předváděl velké věci a jeho šokující vítězství v přetěžké deváté etapě patřilo k velkým příběhům posledného ročníku Dakaru. Nakonec dojel dvanáctý a dobře ví, že pokud bude chtít příště nakouknout do první desítky, bude potřebovat více vyrovnanosti. Ostatně už v roce 2010 skončil sedmý a jezdecky na to rozhodně má. Získat pro Yamahu celkové vítězství mezi motocyklisty bude sice těžké, ale o to více nadějí má tato tradiční japonská značka mezi čtyřkolkami. Argentinští bratři Marcos a Alejandro Patronelliové (oba Yamaha YFM700R), silní Poláci, náš Josef Macháček a konečně i další Argentinec Tomas Maffei by si celkové vítězství neměli nechat vzít - spíš budou tito jezdci Yamahy bojovat jen sami mezi sebou.   

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist