GP Francie přinesla tituly Salminenovi a Aholovi

Po Francouzi Antoine Meovi (Husqvarna) si další dva tituly v letošním seriálu endurového mistrovství světa zajistili v posledním závodě ve francouzském Mende Fin Juha Salminen na husqvarně (E1) a jeho krajan a tovární jezdec Hondy Mika Ahola (E3). Pro Salminena to je rekordní osmý titul, pro Aholu pátý.

Poslední závod 2011 Maxxis Enduro FIM World Champioship se setkal s obrovským diváckým zájmem, tratě byly po oba dny obsypány fanoušky, 108 zúčastněných jezdců během autogramiád v depu rozdalo tisíce podpisů. Všichni byli už první den odměněni tím, že byli svědky historického momentu – finský endurový virtuoz Juha Salminen získal rekordní osmý světový titul, když se svou husqvarnou vyhrál první den a ve třídě E1 už nemohl být bodově dostižen. Totéž dokázal v třídě E3 jeho krajan Mika Ahola. Fin si zajistil světový titul pátý - dva má v nejnižší kubatuře, dva ve střední a teď má premiérový hned při svém prvním startu v nejsilnější třídě. Salminenovi stačilo, aby v sobotu jakkoli porazil svého největšího soupeře, dalšího Fina Eera Remese (KTM), což se mu také skvělou jízdou podařilo.
Ahola měl stejný úkol jako Salminen – skončit před svým největším pronásledovatelem, domácím jezdcem na továrním Gas Gasu Christophem Nambotinem. A to brilantní jízdou zvládl, když vedl prakticky od začátku do konce soutěžního dne. Vedení jen několikrát nakrátko předal Italu Alexi Salvinimu (Husqvarna). Nambotin jakoby neunesl tíhu zodpovědnosti a dost ztrácel. Na vině bylo ale také nedoléčené zranění jeho zápěstí. Do cíle nakonec dojel až jako pátý se ztrátou 1:43 minuty na triumfujícího Aholu. „Těch pět titulů, to pro mě znamená opravdu hodně. Ještě důležitější je pro mě fakt, že se mi jako prvnímu v historii podařilo stát se mistrem světa ve všech třech kubaturách. Za druhé jsem vyhrál pět let po sobě a za třetí mě blaží to, že jsem se stal nejstarším světovým šampionem všech dob,“ smál se v cíli už sedmatřicetiletý Ahola.
Třída E3 zažila ve Francii dvě překvapení: už zmíněného nováčka Salviniho, který v sobotu bezchybně projel všemi nástrahami tratě a skončil druhý jen patnáct sekund za Aholou, což je jeho nejlepší životní výsledek. A pak tu byl návrat prakticky celou sezonu se zraněním absentujícího obhájce titulu Brita Davida Knighta (KTM). Comeback ale dopadl neslavně, když legendární jezdec musel vzdát už ve druhém kole pro totální fyzické vyčerpání. Fanoušci také bouřlivě povzbuzovali dvojici Joakim Ljunggren (Švédsko, Husaberg) – Marko Tarkkala (Finsko, Husaberg), která se na trati snad desetkrát velmi dramaticky předjela. Nakonec to byl Fin, který dojel třetí a získal tak třetí podium v sezoně. V neděli, když už bylo rozhodnuto, se už jelo více méně v klidu a pořadí na bedně bylo stejné jako první den. Nambotin už ani nenastoupil na start.
Vraťme se ale ještě do třídy E1. Juha Salminen neměl svou cestu za rekordním titulu tak jednoduchou. Den začal smolně a hned v prvním speciálu ztratil několik sekund. V té chvíli vedl poněkud překvapivě domácí Rodrig Thain (HM Honda), kterého těsně pronásledoval Eero Remes. Ale Salminen začal od druhého kola ďábelsky zrychlovat, dostal se do čela a vedení už udržel až do cíle. Tam ho už čekal celý tým Husqvarny a bouřlivé oslavy mohly začít. Remes skončil nakonec druhý před Francouzem Fabienem Planetem (Sherco). V neděli už Salminen mohl s klidným svědomím přenechat vítězství velkému překvapení celého víkendu Rodrigu Thainovi. Ve třídě Enduro 2 už byl titul udělen v předchozím závodě Francouzi Antoine Meovi (Husqvarna), ale nový šampion se nenechal před domácími fanoušky zahanbit. V sobotu sice dojel po fantastickém boji s Cristobalem Guerrerem (Španělsko - KTM) a Ivanem Cervantesem (Španělsko - Gas Gas) až druhý za svým krajanem Pierrem-Alexandrem Renetem (Husaberg), ale v neděli si už vítězství ujít nenechal. Husqvarna tak letos získala dva tituly, Honda jeden, KTM tentokrát ostrouhala. 

Výsledky z Francie:

E1, první den:

1 SALMINEN Juha FIN HVA
2 REMES Eero FIN KTM
3 PLANET Fabien FRA SHERCO
4 SEISTOLA Matti FIN HVA
5 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA

E1, druhý den:

1 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA
2 SALMINEN Juha FIN HVA
3 REMES Eero FIN KTM
4 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM
5 PLANET Fabien FRA SHERCO

E1, konečné pořadí:

1 SALMINEN Juha FIN HVA 358
2 REMES Eero FIN KTM 329
3 SEISTOLA Matti FIN HVA 308
4 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA 288
5 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM 237

E2, první den:

1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
2 MEO Antoine FRA HVA
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
5 BASSET Antoine FRA YAMAHA

E2, druhý den:

1 MEO Antoine FRA HVA
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
4 VOGELS Hans NED HUSABERG
5 LEOK Aigar EST TM

E2, konečné pořadí:

1 MEO Antoine FRA HVA 366
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM 310
3 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS 296
4 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 265
5 BASSET Antoine FRA YAMAHA 229

E3, první den:

1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA
2 SALVINI Alex ITA HVA
3 TARKKALA Marko FIN HUSABERG
4 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
5 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS

E3, druhý den:

1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA
2 SALVINI Alex ITA HVA
3 TARKKALA Marko FIN HUSABERG
4 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
5 MENA Oriol ESP HUSABERG

E3, konečné pořadí:

1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA 369
2 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS 312
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 298
4 TARKKALA Marko FIN HUSABERG 266
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 240


Junioři, konečné pořadí:

1 JOLY Jérémy FRA HM-HONDA 320
2 ROMAN Mario ESP KTM 308
3 DUMONTIER Romain FRA YAMAHA 279
4 BELLINO Mathias FRA HUSABERG 262
5 MANZI Jonathan ITA KTM 248

Ženy, konečné pořadí:

1 PUY Ludivine FRA GAS-GAS 150
2 SANZ Laia ESP HM-HONDA 132
3 DUFRENE Blandine FRA GAS-GAS 113
4 PETRICK Heike DEU KTM 96
5 JONSSON Jessica SWE GAS-GAS 87

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist