Úvodní závod MS třídy MX3 spláchla bouřka

Po třídách MX1 a MX2 začalo v Řecku také mistrovství světa kategorie MX3. Takový začátek si ale nikdo z jezdců nepředstavoval! Nedělní závod rozehnala bouřka s pořádným lijákem a jezdce na start druhé jízdy nepustila nesjízdná trať. Dva Češi se ale v první jízdě umístili na konci první desítky.

Do dalekého Řecka se vydali tři čeští motokrosaři a všichni si vedli skvěle už v kvalifikaci. Martin Žerava obsadil třetí pozici, Martin Michek skončil o dvě příčky za ním a Petr Michalec si vyjel deváté místo. Nedělní závod už byl ale o něčem jiném. Do první jízdy svěle odstartoval i u nás dobře známý Francouz Milko Potisek na hondě týmu UFO Racing, těsně sledovaný vítězem kvalifikace Švýcarem Julienem Billem, který jezdí hondu v barvách týmu Pellicari. Oba předvedli neskutečnou palbu a vyučili zbytek jezdeckého pole, jak se jezdí v bahně. Závod rozhodl Francouzův pád tři kola před cílem, vítěz Bill pak nadělil druhému v cíli, kterým byl překvapivě Rus Dimitrij Paršin na hondě, přes dvě minuty.
„Měl jsem velmi dobrý start a jel jsem téměř celý závod za Milkem. Trať byla kluzká, ale on si vedl neskutečně dobře. Já jsem ale věděl, že v těchto podmínkách si nemůžete dovolit chybu. On spadl, já ne, a tak jsem byl schopen zajistit si vítězství,” uvedl v cíli Julien Bill, který vloni vyhrál obě jízdy Velké ceny Švýcarska, ale v konečném hodnocení šampionátu MX3 skončil až osmnáctý, protože jinde nejel. Potisek, vloni pátý muž MS, ještě stačil dojet čtvrtý, poslední místo na bedně obsadil Ital Marco Maddii na KTM.
Čeští jezdci sice na skvělou sobotní kvalifikaci nenavázali, ale z Řecka si cenné body přece jen odvezli. Nejlépe si vedl Martin Michek (Orion Litomyšl - RS Petrol), který skončil devátý, hned za ním dojel Martin Žerava (tým MoToman). Poslední český zástupce Petr Michalec závod nedokončil. Kvůli pořádnému dešti a bouřce se stala trať tak nesjízdnou, že nezbylo pořadatelům nic jiného, než druhou jízdu zrušit. Mistrovství světa třídy MX3 pokračuje už tento víkend v bulharském Trojanu. Snad tentokrát příroda ukáže jezdcům svou přívětivější tvář.

Výsledky jediné jizdy GP Řecka:

1- Julien Bill (Švýcarsko) Honda 38:28.840 min.
2- Dimitrij Paršin (Rusko) Honda +2:03.723 min.
3- Marco Maddii (Itálie) KTM) +2:17.321
4- Milko Potisek (Francie) Honda) +2:42.266
5- Michael Staufer (Rakousko) KTM  +3:15.064
6- Antti Pyrhonen (Finsko) Honda -1 kolo
7- Luca Fontanesi (Itálie) Yamaha -1 kolo
8- Nikolaj Kumanov (Bulharsko) Yamaha -1 kolo
9- Martin Michek (ČR) KTM -1 kolo
10- Martin Žerava (ČR) Honda -1 kolo

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist