GP v Praze patřila Hancockovi, Kůs vyhrál jízdu

Před téměř desetitisícovou diváckou kulisou na stadionu na Marketě se v sobotu konala Grand Prix České republiky, třetí závod letošního ročníku mistrovství světa na ploché dráze. Stejně jako v roce 1997 zvítězil americký veterán Greg Hancock. Jediný Čech Matěj Kůs vyhrál jednu jízdu a skončil celkově třináctý.

Výborně v soutěži začal v tradičně téměř domácí atmosféře, protože do Prahy zamířilo spousta polských fanoušků, obhájce loňského pražského vítězství a úřadující mistr světa Tomasz Gollob. Z prvních tří jízd měl jako jediný plný počet bodů. Pak ale ve čtrnácté jízdě prohrál se svým krajanem Jaroslawem Hampelem, jenž se na něj bodově dotáhl. Pak oba Poláky bodově dorazil vítězstvím v šestnácté jízdě Hancock. Právě zkušený Američan, který jako jediný dosud nastoupil ve všech Grand Prix v uplynulých šestnácti letech, byl nakonec v základní část nejlepší, protože jako jediný vyhrál čtyřikrát. Oba Poláci Gollob a Hampel měli po dvaceti jízdách na svém kontě tři vítězství. Čtyři nejlepší jezdci ze základní části nezaváhali ani v semifinále, v nichž byli nejrychlejší Hancock a Gollob.
V první finálové jízdě upadl po lehkém kontaktu s Hampelem Australan Jason Crump, rozhodčí však do opakovaného závodu pustili všechny jezdce. V něm se potom jezdci srovnali úplně stejné jako po základní části. Zvítězil tedy Američan Hancock, další dvě místa na stupních vítězů obsadili polští jezdc Jaroslaw Hampel a Tomasz Gollob. Poslední místo v boji o medailové pozice patřilo Crumpovi. „Byl to vynikající závod a měl jsem dobře připravené motocykly. Myslet ale na celkové vítězství v Grand Prix, na to je ještě opravdu brzy. Do konce ještě zbývá hodně závodů," prohlásil vítězný Američan, který tento týden oslaví 41. narozeniny.  Hancock jak známo jezdí i českou ligovou soutěž za středočeské Mšeno. Greg se po pražském vítězství osamostatnil v čele průběžného pořadí šampionátu, když odskočil obhájci titulu Gollobovi o šest bodů. 

V deváté rozjížďce šokoval vítězstvím mj. nad Jasonem Crumpem jednadvacetilý závodník pražského Olympu Matěj Kůs, který dostal možnost jet Grand Prix na divokou kartu. Jinak ale čtyřikrát dojel až na čtvrté pozici.  "Mohlo to být lepší, škoda ale těch nul. To se mi příště nesmí stát," prohlásil český závodník, kterého dost zklamaly nové motory. Střídal je mezi jízdami, ale vůbec to nepomáhalo. Nakonec  mu jedinou výhru paradoxně přinesl ten, který ho loni dovezl k celkovému vítězství v Tomíčkově memoriálu. Sen o semifinále se tak Kůsovi nesplnil ale jeho nízký věk mu dává velké šance do budoucna. Celkově nyní na Markétě skončil třináctý, o tři místa výš než při minulých dvou účastech. 


Pořadí Grand Prix České republiky:
 

1. Greg Hancock (USA)
2. Jaroslaw Hampel (Polsko)  
3. Tomassz Gollob (Polsko) 
4. Jason Crump (Austrálie) 
5. Chris Holder (Austrálie) 
6. Niki Pedersen (Dánsko) 
7. Kenneth Bjerre (Dánsko) 
8. Fredrik Lindgren (Švédsko) 
9. Andreas Jonsson (Švédsko) 
10. Runne Holta (Polsko) 
13. Matěj Kůs (ČR)  

Průběžné pořadí: 

1. Hancock 47 
2. Gollob 41 
3. Hampel 36 
4. Pedersen 30
5. Holder 28
18. Kůs 3  

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist