Čtyřnásobný vítěz Zlaté přilby Adams ochrnul

Má za sebou víc než dvacetiletou kariéru na oválech celého světa, během které sice utržil nějaká zranění, ale nikdy ne taková jako teď, když ukončil svou plochodrážní kariéru. Čtyřicetiiletý Leigh Adams, čtyřnásobný vítěz Zlaté přilby a bývalý mistr světa do 21 let, zůstal po hrozivé havárii v přípravě na pouštní závod v rodné Austrálii ochrnutý.

Leigh Adams letos v lednu definitivně ukončil svou plochodrážní kariéru v Evropě a slavně se rozloučil v britském Swindonu, kde poslední roky působil jako kapitán místního klubu. Pak se desetinásobný mistr Austrálie a bývalý mistr světa jednotlivců do 21 let vrátil domů a trénoval v rodném městě Irymple nedaleko Mildury mladé jezdce, včetně svého bratra Andrewa. Dlouho ale v motoristickém důchodu nevydržel. Nedávno se začal připravovat na pouštní závod Finke Desert Race, jehož absolvování byl jeho celoživotní sen. Během tréninku ale ve státě Northern Territory děsivě havaroval ve skalách, když se svým motocyklem vyjel mimo trať. Utrpěl těžké poškození míchy, zlomil si několik obratlů, žebra mu prorazily plíce, má devastované rameno. Podle australského deníku Herald Sun byl poměrně brzy přepraven vrtulníkem do Královské nemocnice v Adelaide, podrobil se šestihodinové operaci, ale diagnoza lékařů byla zlá. Adams má ochrnuté nohy, nemá v nic žádný cit.
Po několika dnech alespoň částečně došlo k příznivému obratu a Adamsova manželka Kylie potvrdila, že Leighův stav se mírně zlepšuje. „Už má prý to nejhorší za sebou, je ve stabilizovaném stavu. Mluvil s mnou, stále necítí nohy, ale lékaři už říkají, že to nemusí být konečné. Každopádně ho čekají dlouhé týdny, spíš měsíce tvrdé práce, aby došlo k nějakému většímu pokroku. Naštěstí nemá jako zázrakem řádná zranění hlavy,“ řekla Kylie novinářům. Adams se stále nachází na jednotce intenzívní péče, ale očekává se, že bude brzy převezen na speciální oddělení, kde se věnují těžkým úrazům páteře. Většinu dne prospí, protože je pod vlivem utišujících prostředků.
Spolumajitel klubu ze Swindonu Gary Patchett je s rodinou své bývalé hvězdy v kontaktu. „Co vím, tak už i něco normálního snědl a je v docela v optimistické náladě. Během ligového utkání s klubem Poole vybereme nějaké peníze, abychom mohli i finančně podpořit tohoto velikána plochodrážního sportu a jeho rodinu,“ uvedl Patchett ve speciálním programu televize BBC. Na Leigha Adamse se rovněž hodně vzpomínalo uplynulý víkend na závodě Grand Prix v dánské Kodani. Druhý ve finále Jason Crump věnoval na dálku svůj pohár právě svému zraněnému krajanovi. „Chtěl jsem strašně pro mého bývalého parťáka vyhrát, ale bohužel nepodařilo se mi to. V těchto hrozných dnech na něj a jeho rodinu pořád myslím. Je to hrozná tragédie," uvedl Crump.

Pro úplnost ještě výsledky dánské Grand Prix:

1 Tomasz Gollob 20, 2 Jason Crump 18, 3 Chris Holder 14, 4 Greg Hancock 13, 5 Jaroslaw Hampel 12, 6 Freddie Lindgren 9, 7 Chris Harris 7, 8 Nicki Pedersen 7, 9 Artem Laguta 7, 10 Andreas Jonsson 7, 11 Emil Sayfutdinov 7, 12 Rune Holta 6, 13 Kenneth Bjerre 6, 14 Antonio Lindback 5, 15 Janusz Kolodziej 3, 16 Mikkel B Jensen 2, 17 Michael Jepsen Jensen DNR, 18 Kenni Larsen DNR.

Stav mistrovství světa po čtyřech z 11 závodů:

1 Tomasz Gollob 61, 2 Greg Hancock 60, 3 Jaroslaw Hampel 48, 4 Jason Crump 42, 5 Chris Holder 42, 6 Nicki Pedersen 37, 7 Freddie Lindgren 35, 8 Emil Sayfutdinov 35, 9 Kenneth Bjerre 27, 10 Andreas Jonsson 26, 11 Rune Holta 23, 12 Chris Harris 21, 13 Antonio Lindback 21, 14 Janusz Kolodziej 21, 15 Artem Laguta 10, 16 Thomas H Jonasson 8, 17 Damian Balinski 4, 18 Matěj Kůs 3, 19 Mikkel B Jensen 2, 20 Simon Gustafsson 1.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist