Igor Kaláb: Musel jsem to hodně pouštět na brzdách

Vyvrcholením víkendu na Masarykově okruhu v Brně, kde se jel druhý podnik MČR silničních motocyklů a zároveň třetí podnik Alpe Adria Championship, byl pro mnohé fanoušky závod supersportů. Dramatický závod se nakonec stal kořistí jezdce MS Ondry Ježka, který zvítězil před Italem Michele Contim a Igorem Kalábem.

Brněnský jezdec Igor Kaláb letos přestoupil od Yamahy k Triumphu a podle zatím odjetých závodů se tato volba ukázala jako šťastná. „Když jsem v pátek dopoledne vyjel za ideálních podmínek do volného tréninku a ve druhém kole jsem tam dal 2:06,0 a v dalším to stejné, věděl jsem, že jsme udělali v technice velký krok dopředu. Svůj rekord na mém nejoblíbenějším okruhu jsem posunul o více než sekundu,“ vzpomíná Igor ma brněnský závod. Přesto jezdec ani tým neočekávali pro tento víkend boj o bednu, vždyť nabité startovní pole obsahovalo několik jmen z mistrovství světa supersportů, která se stala lákadlem celého podniku. Ale znalost okruhu a výborně naladěný stroj společně s velkým odhodláním přinesly svoje ovoce, když Igor v kvalifikaci obsadil 2. místo o pouhých 0,6 sekundy za Ginem Reou, britskou hvězdou mistrovství světa supersportů.
Rea do závodu nenastoupil a tak Igor v neděli startoval z pole position a prvních šest kol také vodil celé startovní pole, když za sebou horko těžko držel Itala Michele Contiho a Ondru Ježka. V sedmém kole se soupeřům přece jen podařilo Igora předjet, to znamenalo pokles na třetí místo a také ztrátu přímého kontaktu se dvěma piloty na superrychlých hondách. V závěru závodu Igor kontroloval odstup na čtvrtého Poláka Daniela Bukowského a se ztrátou 2,5 sekundy na vítěze Ondru Ježka si dojel pro skvělé třetí místo. „Start se mi povedl a pak už jsem jen jel co to šlo, snažil jsem se držet vepředu, nepustit první místo, ale na konci dlouhých rovinek to bylo velmi těžké, protože tam byl přece jen znát rozdíl oproti výkonu motocyklů z MS a musel jsem to pak hodně pouštět na brzdách. Ke konci mě předjeli a trochu ucukli, tak jsem se soustředil na to třetí místo. Byl to povedený víkend, jsem rád, že jsme se soupeři ze světa drželi krok. Chci poděkovat celému týmu za velký kus práce a sponzorům za podporu,“ zhodnotil víkend Kaláb, který po vítězství na Hungaroringu a druhém místě v Brně vede český mistrák supersportů s náskokem 12 bodů na Jiřího Brože. V hodnocení AA Championships je Igor neoficiálně druhý za Contim.

Výsledek AA Championship Brno, třída Supersport:
 

1. JEŽEK Ondřej CZE Honda Team SMS Racing 21:17,966 min.
2. CONTI Michele ITA Honda KUJA RACING + 0.026 sek.
3. KALÁB Igor CZE Triumph MF CORSE + 2.597
4. BUKOWSKI Daniel POL Suzuki GRANDys duo Team + 5.050
5. SZKOPEK Marek POL Yamaha Bogdanka Junior Team Recykl + 6.719

Mistrovství ČR třídy Supersport po dvou závodech:

1 KALÁB Igor CZE MF Corse Triumph 45 bodů
2 BROŽ Jiří CZE Montáže Brož Racing Team Yamaha 33
3 JEŽEK Ondřej CZE SMS Racing Honda 25
4 VECKO Michal CZE Honda 25
5 BEZNOSKA Miloslav CZE Triumph 20
6 LÁTR David CZE Motorpower Honda 19
7 SVOBODA Petr CZE Yamaha 18
8 VOSTÁREK Patrik CZE Honda 16
9 DOMKE Klaus-Peter GER Honda 16
10 KORČÁK Ondřej CZE Yamaha 15

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist