letos se urodilo spousta ovoce, švestky, jablíčka, špendlíky, meruňky ...
Chci koupit nějaký sud na kvas. Myslíte, že je vhodný plastový sud ?
2 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení
Když budu mít cca 100 litrů namačkaných švestiček, kolik můžu čekat, že z toho v pálenici vypálí ?
Předpokládám, že nejlepší je nemíchat různé druhy ovoce dohromady a udělat jednodruhové kvásky .
Teda já to nepiju ale je mi líto to nechat hnít.
No a jako dárek někomu to třeba udělá radost.
Naposledy editováno 28.08.2021 10:51:25
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
Jo, jsou tu i velký lihopalny kde dávali rovnou pálenku, podle množství kvasu a cukernatosti. Přepočítal, nalil, zaplatil si a jel si domu s pálenkou. Ale to je blbej systém.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení
Pálenice jsou pak dvojího typu. První je klasická, kde se kvas nejprve vaří (z pravidla na dřevě) v měděné kotlině a vznikne lajtr a ten se pak přepaluje do výsledné pálenky. Tato metoda zachová ryze ovocné aroma, ale je časově dost náročná. Druhá (moderní) metoda spočívá v nerezové, polickove koloně, kde se to dělá na jeden zátah. Tato metoda má velmi dobrou výtěžnost a je rychlá, ale výsledek je víc takový lihový/"vodkovy", to ale neznamená že špatný.
Lidi, především v Čechách mají pak utkvělou představu, že čím má slivovice více "voltů" tím víc Adidas, to je samozřejmě píčovina na ntou, někdy to naredis i na 47% a porad je to krásné pitelne, avšak z pálenice si to nevoz na míň než 50, doma to pak můžeš rozredit pěkně v klidu podle chuti. Na ředění je z běžné dostupných nejlepší kojenecká voda.
Pro začátek tak doporučuji 1ks 120l sudu, naplnit švestkami a přidat že 2 kila cukru. Pak odvézt do moderní pálenice s polickovou kolonou, kde se to udělá za nějaké 2 hodiny a nějakých 8 až 10 litrů 52 z toho vyrobis. Už to je samo o sobě dostačující, podle chuti můžeš ještě doředit. Co je důležité, tak švestky dávej i s peckami a hlavně jenom zdravé ovoce (červ a otlucene nevadí) ale v žádném případě ne plesnivé nebo shnilé, to jinak zkurvis a samozřejmě ho neumyvej (ale nesmí být od hlíny). Když dodržís tyto jednoduché rady, tak se to určitě povede
Naposledy editováno 28.08.2021 19:11:52
3 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení
Jinak děkuji za všechny rady.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
3 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení
Omlouvám se.
Někdo dává cukr a nechává i pecky.
Já cukr nedám a švestky vypeckuji.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
Obdélník píše: Nehádám se, jen konstatuji.
Omlouvám se.
Někdo dává cukr a nechává i pecky.
Já cukr nedám a švestky vypeckuji.
Omlouvám se.
Zakládáš téma jako neználek, a pak si vedeš svou ohledně dobře míněných rad - nechapu.
Něco jsem vyčetl, třeba tady : " Přivezené čerstvé peckaté ovoce, se před drcením ještě odpeckovává. Odpeckování má velký vliv na kvalitu destilátu. V peckách je obsažen kyanid (ethylkarbamát) což je jedna z karcinogeních látek, která by ze zdravotních důvodů neměla být nikdy v destilátu přítomna. Důležité je také to že hořkomandlová chuť pecek negativně ovlivňuje vlastní chuť destilátu. Destilát vyrobený z odpeckovaného ovoce má výraznnější chuť a vůňi po daném ovocném druhu."
Zní mi to logicky, protože pecky prostě obsahují kyanid, o tom žádná.
A o cukru nemá cenu vůbec polemizovat. Ten ani náhodou.
Naposledy editováno 29.08.2021 05:50:45
1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení
Edit: citujes z nějaké knihy, kde je napsáno ČERSTVÉ OVOCE. Ale my se bavíme o hotovým kvasu, ne o čestným ovoci. Samozřejmě je jen na tobě, jestli to před nasypáním do bečky rozmačkáš v ruce nebo utlučeš v kýblu, ale většinu pecek nesmíš rozbít. Pokud zůstanou v celku tak je to v pořádku a navíc je to ku prospěchu věci
Naposledy editováno 29.08.2021 06:04:30
3 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení
Je rozdíl v kvalitě palu ?
To není z knihy, to je přímo ze stránek pálenice.
Naposledy editováno 29.08.2021 06:05:48
a jeste jednou, do palenice nevezeš čerstvé ovoce, ale kvas. pokud ovsem nabizeji sluzbu dovez ovoce, tak samozřejmě bez pecek, protože oni to pomelou ve stroji a pecky by rozbili a tím pádem by došlo k tomu, co píšou. ale když to děláš doma, tak pecky snad nerozbijíš ne?
edit: jen chci dodat - ten kyanid je v jádru, ne v tom tvrdým dřevě okolo. Pokud není narušeno, nemůže jádro kvalitu kvasu narušit.
Naposledy editováno 29.08.2021 07:29:34