1 reakcí na tento příspěvek Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
CO2 je rozpuštěn v tekutině a tlak plynu rozpuštěného v kapalině obecně odpovídá tlaku plynu nad kapalinou - proto se při otevření lahve začnou bublinky uvolňovat - v lahvi byl přetlak, kterej udržoval CO2 rozpuštěné - otevřením lahve se tento přetlak poruší, na hladinu pak působí jen atmosferický tlak a CO2 se začne z kapaliny uvolňovat až do vyrovnání obou tlaků
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
Na googlu jsem našel nějakou prezentaci, kde byly zmíněny 2 názvy sycení - vsádkové a kontinuální - to kontinuální jsem našel u produktů obecně jak jsem popsal - bomba s plynem a ventil s řídící jednotkou, kterej pouští konstantní množství v závislosti na množství kapaliny v zásobníku, čímž se kapalina nasytí
Jinak jsem byl i na exkurzi v pivovaru, kde se ta flaška natočí ani ne za 2 vteřiny, ale už si nepamatuju ten mechanismus
E: SYCENÍ
Naposledy editováno 21.11.2012 22:45:54
1 reakcí na tento příspěvek Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
Dolph-cz> to je taky slovo do pranice, ale nemyslím si, že se veškerý CO2, který vznikne při kvašení, se dostane až do flašky nebo kegu, při všem to stáčení, filtraci apod.
Naposledy editováno 22.11.2012 09:12:03
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
uncompromised píše: dovoli jsem si diskuzi promazat, protože není o chuti, ale o technologii výroby. Co se kvality týče, ať si každý pije co mu chutná a nenutí svoje chutě nikomu jinýmu. Tohle je nekonečný téma.
Dolph-cz> to je taky slovo do pranice, ale nemyslím si, že se veškerý CO2, který vznikne při kvašení, se dostane až do flašky nebo kegu, při všem to stáčení, filtraci apod.
pokud vše funguje jak má(a nejde o nějaký super hyper extra výborný recept ve smyslu ojebat a udělat co nejlevněji) tak se při kvašení v ležáckých tancích vytvoří tolik CO2,že se pivo bohatě nasytí a ještě se musí tlak i upouštět.
co se potom děje dál při filtrování,stáčení,pasterizaci a pod.- to je druhá věc.v ideálním případě se pak CO2 používá jen jako protitlak,aby pivo při těchto procesech nepěnilo.samozřejmě pokud jim při tom kysličník přece jen uteče,tak se nestydí ho zase zpátky nasytit.o tom není pochyb.
ale to už záleží na konkrétní technologii...
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
JuraJ> Super, předpokládám, že tata dělá v Černé Hoře :) Tam dělali i sodovky ne? :) Zkus se ho zeptat, jak to tam funguje. Potřebuju naperlit štávu v pár KEGách, ale nemyslím si že když ho propojím s bombou s CO2, tak dosáhnu kýženého účinku :/ Potřebuju znát nějaký málo namáhavý a rychlý postup.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
uncompromised píše: Dolph-cz> máš pravdu, tak by to mohlo fungovat, stejný princip se používá u sektů kvašených v lahvi, které se filtrují i po tom vykvašení a CO2 se tam už nepřidává. Ale já potřebuju nasytit tekutinu, která je bez bublin.
JuraJ> Super, předpokládám, že tata dělá v Černé Hoře :) Tam dělali i sodovky ne? :) Zkus se ho zeptat, jak to tam funguje. Potřebuju naperlit štávu v pár KEGách, ale nemyslím si že když ho propojím s bombou s CO2, tak dosáhnu kýženého účinku :/ Potřebuju znát nějaký málo namáhavý a rychlý postup.
opravdu tam to CO2 stačí jen fouknout a trošku s tím zatřepat.ale tlak musí být dost velký.nevím přesně-snad 10 barů...
Naposledy editováno 22.11.2012 21:34:06
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
Naposledy editováno 22.11.2012 22:22:50
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
uncompromised píše: Dolph-cz> na KEGu je psaný max 3 bary :) A nevím jestli vůbec dostanu takový tlak z velké bomby :)
CO2 bomby maj tuším 50 bar, takže no problemo