Nejprve tedy, jak se taková single malt whisky pije (znalci samozřejmě vědí, toto je pro nezasvěcené, kterým to možná umožní tajemství single malt whisky objevit).
Takže:
1) Whisky se běžně nechladí (pokud není extrémně vedro - pak jen lehce)
2) Žádný led apod. do single malt whisky nepatří
3) Doporučuje se (ale podle mého názoru to není až tak nutné) - kápnout si do skleničky trošku vody - ale opravdu jen kapku. Nejde o to, whisku zředit, ale uvolnit aroma.
4) Hned se nenapijeme - naopak, tento okamžik odkládáme. Nejprve se věnujeme čichovým požitkům. Aroma je přesně to, co dělá dobrou single malt dobrou single malt. Těch vůní se tam nachází celá řada a stojí za to je chvilku zkoumat a objevovat (pamatujete si na Listra, jak si "četl" kočičí knížku? Takový panák (správně "dram" single malt whisky je taky takovou knížkou. Sbírkou poezie nebo nějakým tajemným příběhem - jak kdo chce.)
5) Teprve když máme pocit, že mám čichové buňky dokonale nasyceny, lehce usrkneme - a opět nespěcháme s polknutím - povaluje whisku po jazyku, necháme ji, ať postupně "osloví" všechny chuťové pohárky, dobré je také občas přitisknout jazyk na horní patro - chuť se zintenzivní. Teprve pak můžeme polknout. Chvíli počkáme, necháme ten zážítek v sobě chvíli doznít a rezonovat. Pak celou proceduru opakujeme. Jen dram nám tak může dělat společnost i poměrně dlouho...
A teď žebřížek - single maltek je něco okolo 100 (plus různé speciální ročníky, single barrel l edice apod...) takže nemá cenu dělat anketu...
Můj top ten (vlastně seven) je následující (jedná se vesměs o "základní verze" tj. ty nejlevnějších whisky daných značek - přece jen, abych dal za flašku třeba 3 000 a víc, tak tak daleko ještě nejsem :
1) Laphroaigh
2) Ardbeg
3) Talisker
4) Highland Park
5) Bowmore
6) Lagavulin
7) MacAllan
...a dál už to nemám utříděné, obecně lze říci, že singlemaltky, kterou nejsou v top seven, mě nějak zvlášť neoslovily..
Právě teď mám otevřenou Edradour, o kterého jsem toho hodně slyšel, a předevčírem si ji konečně dovezl z Anglie. Je to velmi osobitá whisky, takže bude určitě patřit do nyní už Top Eight. A nejspíš obsadí některou z prvních tří pozic - ale bude to tuhý boj... není tak "peaty" jako ty ostatní v tom žebříčku, nicméně chuť i aroma jsou velmi výrazné a osobité - nedají se přirovnat k žádné whisce, kterou sem zatím ochutnal...
1 reakcí na tento příspěvek Další vlákno o chlastu (single malt)
Přiznávám, že mi není moc jasné, proč zrovna Highlands, když v tvém TOP7 vládnou ostrovy a tím pádem rašelina (obdiv ).
Já jsme si dovezl i Talisker 57 North, ale to je tak maximum co jsem schopen "vypít", Ardbeg a Laphroig jsou na mě moc.
I ten Talisker 57 mi tu "smrdí" už dost dlouho, naliju si jej výjiměčně, musím mít fakt výjimečnou chuť.
Ale co mám rád, to jsou právě Highlands, mám tady už druhou láhev Edradour SFTC (první byla osobně z Edradour dovezená Tuscan a teď Port Wood).
Taky Glenfiddich ze Speyside, koupil jsem si Soleru - i když to není cask strength (což miluju).
To je fakt parádní na whisky, že si každý najde to co má rád - strašně široký záběr chutí.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
Včil mám spadeno na irskou Connemaru...(zase rašelina)
Taky jsem tam přímo v palírně ochutnal vzorek, kterým bych ani nekloktal, natož za to platil.
Mají fakt nejrůznější produkty a zrovna ty SFTC edice vznikly jako z nouze ctnost, v podstatě přelili do sudů po víně "zkaženou" whisky, která ležela ladem v zavřené nefunkční palírně, než to koupil současný vlastník.
A ono to naštěstí vyšlo Musím říct, že SFTC od Edradouru pro mě téměř jakoukoli.
Ale ta cena je už fakt mooooc, takže s ní hodně šetřím
1 reakcí na tento příspěvek Další vlákno o chlastu (single malt)
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
Magor.Unplugged>tak my, co máme rádi vizoura, takový problémy jako repulsion naštěstí nemáme
Jaké problémy?
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
Repulsion>Jaké problémy?
s vybíráním, jestli něco patří do top5, top6 nebo top7
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
Magor.Unplugged>s vybíráním, jestli něco patří do top5, top6 nebo top7
To nejsou problémy - právě naopak!
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
Repulsion>To nejsou problémy - právě naopak!
tak to jooo!!! nicméně my s tím vizorem to máme jednodušší
Magor.Unplugged>tak to jooo!!! nicméně my s tím vizorem to máme jednodušší
Ano, tak jsou dva základní přístupy k životu - učinit svůj život co nejjednodušší a nejprostší, ničím se nevzrušovat atd... - nebo objevovat a vychutnávat jednotlivé nuance
1 reakcí na tento příspěvek Další vlákno o chlastu (single malt)
Jinak má taky úžasný zážitek z tohodle
Všechno to chlastáme tak,že koupíme velkou flašu studené Pepsi nebo Coca coly,tak čtvrtku z ní upijem a zbytek dolijem ampérama Příjemně se to pije a ještě příjemněji to pak leze do kebule,zvláště v těch hicech co tam panujou,co leze,přímo to kope No a s touhle whiskou s colou jsme jeli v Thajsku vlakem z Phuketu do Bangkoku a několik hodin jsme ve vlaku stáli s kámošema a jak jsem byl tak nakoplej,tak šla přes vlak parta policajtů s takovýma obrovskýma bouchačkama za pasem a fakt jim ty uniformy tak slušely,že mě nenapadlo nic lepšího,že jsem toho jednoho policajta plácnul po prdeli a ještě jsem mu myslím ukázal zdvižený palec,jako že mu to sekne Později mi pak kucí vyprávěli,že ho museli chlácholit,že jsem asi trochu drinking,jinak by mě asi vzali s sebou
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
maco>Kurfa ty mě tady naučíš chlastat,už minule jsem si musel dát štamprdlu Mám tady zbytky expedičního pitiva.No dopít se to musí Na expedici vždycky chlastáme z místních zdrojů jako prevenci před žaludečními problémy,česky se tomu říká preventivní spalování chrobáka Asi vám to nic neře
Tak to jsou opravdu super zážitky
Zásoby doma vysychají (zůstal mi už jen Talisker 57oNorth) a tak poraďte,
kde je v Praze dobrý Whisky bar se singlemalty, kam by se dalo zajít průběžně ochutnávat a nevykrvácet?
Naposledy editováno 05.01.2010 15:17:18
2 reakcí na tento příspěvek Další vlákno o chlastu (single malt)
Zatim mam minimalni zkusenosti, tak muj zebricek berte s rezervou:
1) Laphroaig
2) Old Pulteney
3) Glenfiddich
Jinak pokud chcete nekoho nalakat na whisky, tak na to jdete pres likery. Me treba naprosto uchvatil Bruadar. Je to sladke piti po medu a morusich.
Laphroaig - vune jako desinfekce, ale pozor, velmi se meni s casem a rozpolozenim a aktualnim rozredenim. Muj posledni dousek ve kterem uz neni skoro zadny alkohol a ma telesnou teplotu, chutna uz jen po oriscich :)
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
tictom>Je, to je super tema.
...
. Muj posledni dousek ve kterem uz neni skoro zadny alkohol a ma telesnou teplotu, chutna uz jen po oriscich :)
no fuj, Laphroaig jako bodyshot?
Naposledy editováno 05.01.2010 15:33:49
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
tictom>Dalos76>
tak jen pozor aby se předtím nemazala nějakým tělovým krémem, to by tam kromě těch silic byly i oleje a parafíny a kdoví co ještě - to by z chudáka whisky moc nezbylo :D
tictom>Je, to je super tema.
Zatim mam minimalni zkusenosti, tak muj zebricek berte s rezervou:
1) Laphroaig
2) Old Pulteney
3) Glenfiddich
Jinak pokud chcete nekoho nalakat na whisky, tak na to jdete pres likery. Me treba naprosto uchvatil Bruadar. Je to sladke piti po medu a morusich.
Laphroaig - vune jako desinfekce, ale pozor, velmi se meni s casem a rozpolozenim a aktualnim rozredenim. Muj posledni dousek ve kterem uz neni skoro zadny alkohol a ma telesnou teplotu, chutna uz jen po oriscich :)
Jinak seriozně - není to kec, že po vypití půl lahve je dobré to dopít co nejrychleji, ty převalující se zbytky na dně fakt potom nejsou chuťově nic moc.
Amatéři při zaslechnutí této rady jen kroutí hlavou, zvedají koutky úst a povídají cosi o alkoholicích
1 reakcí na tento příspěvek Další vlákno o chlastu (single malt)
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
Peacemaker>protoze jsem jenom alkoholik amater a do rentierstvi mam daleko, tak ma nejoblibenejsi je Bushmills
myslíš tohle ?
vzhledem k předraženým cenám singlemalt včeských hospodách a obecně jejich slabé nabídce si dávám takhle "v terénu" taky nejraději irskou, Tullamorku mají skoro všude a má aspoň trochu charakter, byť je to klasický blend.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
věřim tomu,že Tobě to třeba chutná a i tomu rozumíš, ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že de o určitou pózu, podobnou věc si myslim třeba i o golfu (v obou těchto případech usuzuju pouze a jedině ze svých vlastních, i když ne zrovna velkých zkušeností - představim si lidi, svý známý, známý svejch známejch a mam obrázek hned)
mě chutná nejvíc v létě po práci vychazená dvanáctka ke kachně...to je zas moje póza