Nejprve tedy, jak se taková single malt whisky pije (znalci samozřejmě vědí, toto je pro nezasvěcené, kterým to možná umožní tajemství single malt whisky objevit).
Takže:
1) Whisky se běžně nechladí (pokud není extrémně vedro - pak jen lehce)
2) Žádný led apod. do single malt whisky nepatří
3) Doporučuje se (ale podle mého názoru to není až tak nutné) - kápnout si do skleničky trošku vody - ale opravdu jen kapku. Nejde o to, whisku zředit, ale uvolnit aroma.
4) Hned se nenapijeme - naopak, tento okamžik odkládáme. Nejprve se věnujeme čichovým požitkům. Aroma je přesně to, co dělá dobrou single malt dobrou single malt. Těch vůní se tam nachází celá řada a stojí za to je chvilku zkoumat a objevovat (pamatujete si na Listra, jak si "četl" kočičí knížku? Takový panák (správně "dram" single malt whisky je taky takovou knížkou. Sbírkou poezie nebo nějakým tajemným příběhem - jak kdo chce.)
5) Teprve když máme pocit, že mám čichové buňky dokonale nasyceny, lehce usrkneme - a opět nespěcháme s polknutím - povaluje whisku po jazyku, necháme ji, ať postupně "osloví" všechny chuťové pohárky, dobré je také občas přitisknout jazyk na horní patro - chuť se zintenzivní. Teprve pak můžeme polknout. Chvíli počkáme, necháme ten zážítek v sobě chvíli doznít a rezonovat. Pak celou proceduru opakujeme. Jen dram nám tak může dělat společnost i poměrně dlouho...
A teď žebřížek - single maltek je něco okolo 100 (plus různé speciální ročníky, single barrel l edice apod...) takže nemá cenu dělat anketu...
Můj top ten (vlastně seven) je následující (jedná se vesměs o "základní verze" tj. ty nejlevnějších whisky daných značek - přece jen, abych dal za flašku třeba 3 000 a víc, tak tak daleko ještě nejsem :
1) Laphroaigh
2) Ardbeg
3) Talisker
4) Highland Park
5) Bowmore
6) Lagavulin
7) MacAllan
...a dál už to nemám utříděné, obecně lze říci, že singlemaltky, kterou nejsou v top seven, mě nějak zvlášť neoslovily..
Právě teď mám otevřenou Edradour, o kterého jsem toho hodně slyšel, a předevčírem si ji konečně dovezl z Anglie. Je to velmi osobitá whisky, takže bude určitě patřit do nyní už Top Eight. A nejspíš obsadí některou z prvních tří pozic - ale bude to tuhý boj... není tak "peaty" jako ty ostatní v tom žebříčku, nicméně chuť i aroma jsou velmi výrazné a osobité - nedají se přirovnat k žádné whisce, kterou sem zatím ochutnal...
1 reakcí na tento příspěvek Další vlákno o chlastu (single malt)
Creck píše: Repulsion> Vysvetli mi, jak muze valach pit proboha reznou ?
„Single malt“ znamená „jednosladová“ - základem je tedy ječný slad, nikoliv žito (rye).
Creck píše: To u vas neroste ovoce ze musis chlemtat obili ?
Trnky nám pochcípaly a jabkovice je hrozně pracná - musí se to mlít atd. Dělal jsem to jednou a usoudil jsem, že to nestojí za to. Kromě toho se při výrobě whisky, zvlášť single malt, uplatňují i další procesy, které mají vliv na chuť a aroma
Repulsion píše: „Single malt“ znamená „jednosladová“ - základem je tedy ječný slad, nikoliv žito (rye)
Režná : se palila z jecmene, v dobach neurody jecmene se pouzivalo jako nahrazka zito, odtud staroveky nazev rezna.
2 reakcí na tento příspěvek Další vlákno o chlastu (single malt)
[URL= with [URL= se na ni vrhnu o vikendu s tatou...
1 reakcí na tento příspěvek Další vlákno o chlastu (single malt)
mAra_ píše: mela by to byt jemnejsi verze desetilete... Ale jeste nejak nebyla prilezitost to ozkouset... vylet za tatou se odlozil o 14 dni. Pak budu referovat.
I patnáctka je jemnější. I když mě se líbí právě ta "drsnost" desítky
1 reakcí na tento příspěvek Další vlákno o chlastu (single malt)
Doplnil jsem bar o trochu jemnější kousky: Balvenie double wood a Glenmorangie Lasanta. Balvenie mi hrozně připomíná Aberlour sherry cask, Glenmorangie zase vánoce. Jako jo, čekal jsem něco jako glenfiddich, ale těch chutí tam mohlo být více i bez jodu.
Zkoušel někdo Hammer Head (česká single malt)?
Nevíte kde v čr sehnat likéry? Například Bruadar?