Norsko na Varaderu za 22 dní - Oslo, Jotunheimen, Trondheim, Bergen (2023)
Text: Michal_NX650 | Zveřejněno: 31.10.2024 | Zobrazeno: 12 652x
Den 20: Trajektem do Dánska [🚢] Ribe [❤️] [🤍]
[🏍️] 410 km [👣] 3 km
Ráno jsme vyrazili na plánovaný trajekt, který nás měl i s moto dopravit z jihu Norska na sever Dánska. Měl sice 2h zpoždění kvůli nepřízni dánského počasí ale stál za to [💪] [😉] Motorku jsme přikurtovali v podpalubí a šli na prohlídku lodi, která uvnitř vypadala jako nákupní centrum s bary, duty-free obchody, halou s gauči nebo jídelnou. Výtahy pro 8 pater a tak dále [😁]
Posnídali jsme ve stylu švédských stolů a šli na obhlídku lodi. Nejvíce se nám libila venkovní část na zádi [🐬] [🌬️] [🚢]
...A tak jsme tedy norskou pevninu, po které jsme najezdili přes 3.000 km a nachodil přes 100km... Budeš nám chybět, daleký severe [🧭] Jednoho dne se ale vrátíme
Poté jsme se přesunuli na bar, kde jsme ještě naposledy ochutnali jedno norské pivko - CB z pivovaru Kristiansand [🍻] Plavba trvala okolo 4h a probíhala klidně [🐬]
Po vylodění v dánském Hirtshals jsme navštívili známý 35m vysoký maják z roku 1863 u kterého velmi foukalo a přesunuli se do nejstaršího dánského městečka Ribe, jehož počátky sahají až do 8. století. Cestou byl vítr neuvěřitelně silný a již jsme se nedivili, že měl trajekt zpoždění. Po rovné dálnici jsme jeli v náklonu a dalo dost práce se udržet ve svém pruhu. Úsměvný byl pohled na další motorkáře, které jsme v protisměru míjeli a kteří jeli také po rovině v náklonu. Viděl jsem i racka, který letěl dopředu a pak zas dozadu [🙈] [🤣] [🌬️] A to člověk asi jen tak neuvidí [👀] Nicméně do Ribe jsme dorazili s mírně namoženou krční páteří [😜]
Navštívili jsme náměstí s katedrálou, sochami a klasickými dánskými cihlovými domky. Prošli jsme se, protáhli nohy a užili si poklidnou atmosféru malého městečka [👍] V Dánsku jsme nakonec i strávili noc v hotelu u moře v městečku Aabenraa.
Celkem: [🏍️] 5.198 km [👣] 98 km město [🏔️] 56 km horská turistika 9x hotel [⛺] 11x stan
Den 21: Bremen [🎼] [🌆] [🖤] [❤️] [💛]
[🏍️] 302 km [👣] 7 km
Cestou z Dánska jsme se rozhodli navštívit ještě historická města našich sousedů z Deutschlandu, jako první - Svobodné hanzovní město Brémy, kde žije okolo 560 tis. obyvatel. Po 300 km jsme přes Hamburg do Brém dorazili, ubytovali se v hotelu kousek od historického centra a vyrazili na prohlídku [👣]
Viděli jsme pěkné zelené zahrady, starý mlýn s kavárnou, Sousoší prasat s pastýřem [🐷] Schweinehirt und seine Herde, náměstí s historickou renesanční radnicí, Dómem st. Petri, desetimetrovou sochu Rolanda a symbol města Brémy - bronzovou sochu se zvířátky nazvanou Brémští muzikanti [🐓] [🐈] [🐕] z pohádky Bratří Grimmů [🎼]
Pokračovali jsme do nejstarší uličky nazvané Schnoor a objevili hospůdku Beck's in'n Snoor, kde jsme, jak už název prozrazuje, ochutnali původně německé pivo BECK'S [🍻]
Poté se rozhodli navštívit místní pivovar Schüttinger, kde vaří své pivko ve variantách blond [💛] a red [❤️] - obě super a tak jsme ochutnali i místní vyhlášený Flammkuchen, což je něco jako německá pizza [😁] - placka se smetanou, slaninou a cibulí [👍] a nechyběl ani Bremen Schnitzel & Hamburger Schnitzel - prostě německá klasika se šťouchanými bramborami se slaninou nebo bramborovým salátem [😋] [👌] Hospoda se vším, jak má být [😎] [🍻]
Noční, ale osvětlené Brémy vyzdvihl houslista hrající na náměstí u radnice nebo historická ulička Böttcherstraße z r. 1931, kde se nachází i domnělý dům Robinsona Crusoe. Nad vchodem do této úzké cihlové uličky s hrázděnými domky se nachází zlatý reliéf „světlonoš“ zobrazující archanděla Michaela bojujícího s drakem. Za mě nejhezčí německé město [♥️]
Celkem: [🏍️] 5.500 km [👣] 105 km město [🏔️] 56 km horská turistika [🏠] 10x hotel [⛺] 11x stan
Závěrečný den 22: Hannover [🏰]
Den poslední [🗾] [‼️] Závěrečné shrnutí cesty [🧭] [📝]
[🏍️] 688 km [👣] 5 km
Z Brém jsme po snídani vyrazili do Hannoveru, který je hlavním a největším městem německé spolkové země Dolní Sasko. Žije zde přibližně 553 tis. obyvatel, což z něj činí 13. největší město v Německu a také třetí největší město v severním Německu po Hamburku a Brémách. V Hannoveru je také největší výstaviště na světě. Konala se zde Světová výstava 2000 a každoročně se tu konají další veletrhy. Před Hannoverem jsme navštívili Herrenhäuser Kirche a poté zaparkovali přímo v centru města, prohlédli si muzeum a navštívili klasickou německou hospodu Bavarium Hannover [🍻] Dali jsme si ochutnávkový talíř plný místních dobrot - Vesper-Brettl a na spláchnutí Löwenbräu Pilsner a Franziskaner Hell, Weissbier. Tradiční bavorská hospůdka [🇩🇪] [🍻] Poté jsme navštívili g
otické cihlové Staré Město - tj. Starou radnici s náměstím a kostel Marktkirche St. Georgii et Jacobi ze 14. století, který nás zaujal svým pentagramem na věži [👹] Jinak moc pěkná cihlová architektura s historickou ulicí Kramerstraße s hrázděnými domky.
Nakonec jsme úplnou náhodou objevili "Craft Bier Bar Hannover", kde bylo 23 pivních speciálů na čepu [😱] [🍻] ...a to se vyplatí [😋] Poté jsme si prohlédli památník Denkmal den Göttinger Sieben - velmi zajímavý monument skládající se z několika soch. Představuje historickou Göttingen Seven – skupinu profesorů z göttingenské univerzity, kteří protestovali proti zrušení hannoverské ústavy. Mezi nimi byli slavní bratři Grimmové. A to nejlepší na konec - dominanta města - Nová radnice, otevřena roku 1913, se zahradou a jezírkem, která byla velkolepá [👌] Není divu, že se Hannover stal v roce 2014 městem hudby UNESCO.
No a to byla naše poslední zastávka po památkách a cestou domů jsme stavěli už jen na benzinách a v Lipsku na nákup. Po 500km jsme někdy okolo 2:00 dorazili v pořádku domů. Bylo to obrovský dobrodružství, splněný sen, skvělá zkušenost z poznání jiných států a lidí, kulturních zvyklostí a architektury. Především to byl ale skvělej zážitek [😎] Všude dobře, doma nejlíp a tak jsme ihned po příjezdu přivítali tmu, která nám na severu dlouho scházela a zavítali na naše pivo, protože jak my Češi dobře víme, stejně ho máme nejlepší! [😂] [😜] [🍻]
Snad jsem vás tu moc svými příspěvky neotravoval a někomu třeba přihrál tip na poznávací trip [⛰️] [🛳️] [🛣️] [🏍️] Loučím se a příště snad opět navštívíme další kouty světa [🤘] [😎] Skål [🍻]
Shrnutím za 3 týdny:
6.188 km [🏍️] / 20dní (2 dny pouze turistika)
[⛽] 420l benzínu [🛢️] 0,3l oleje - fakt - nežere [😎]
110 km [👣] chůze - město, procházky, cesty
56 km [🏔️] horská turistika, terén s převýšením
10x [🏠] ubytování v hotelu, apartmánu, pokoji
11x [⛺] spaní ve stanu, kempu, přírodě, horách
Všechny fotografie nafotila má žena @MichaelkaNaCestach
[👩❤️👨] [❤️] [💙] [🤍] [🏍️] [💨] [🇨🇿] [🇩🇪] [🇩🇰] [🇸🇪] [🇳🇴] [🇩🇰] [🇩🇪] [🇨🇿]