reline_unor



Zakarpatská Ukrajina – retro expedice ČZ 175 / 180

Kapitoly článku

Je to nádherná země, která má v současné době hodně potíží, ale je tu patrný posun k lepšímu. Z pohledu turisty si nejsem jistý, zda o tento posun stojím, protože pak tato země ztratí to, kvůli čemu ji navštěvuji. Na druhou stranu, tak propastný rozdíl v životní úrovni států, které jsou od sebe vzdáleny jen 500 km, je až neuvěřitelný.

Lidé: Pokud nepotkáte ožralého idiota nebo zkorumpovaného policajta, můžete si být jistí absolutně přátelským přístupem všech. Ochota pomoct je až neskutečná. V podstatě z každé rodiny někdo dělal nebo dělá v ČR. Jazyková bariéra tady neexistuje.

Cesty: Hlavní tahy jsou většinou dobré, vedlejší cesty jsou horší. Nelze se vůbec spolehnout na značení silnic v mapě! Hlavní cesta může být podstatně horší než vedlejší. Celkem jsme ujeli na UA něco přes 600 km + enduro vložky, což je na ČZ 175/180 celkem OK.

Krajina: Je úžasná, plná krav, koní, opilců a jiné domácí zvěře. Pokud na to jste, tak plná romantických zákoutí, dřevěných kostelů, roubenek, ale také místy plná PET lahví a jiných odpadků.

Hranice: Tak to je návrat o 30 let zpět. Úplatek je stále brán jako standard. Berte to jako nácvik na cesty dál na východ.

Policie: No policie se už zase jmenuje Policie ne DAE , ale jinak žádná změna. Tato organizace slouží prvotně k vybírání úplatků. Nic jiného od ní bohužel nečekejte. Vřele doporučuji smlouvat a postupně přitvrzovat. Vždycky to nějak „dopadne“.

Vodka: Vynikající i pro ty, kteří tomuto alkoholu vůbec neholdují. Příchutě jako rybičková, březová, okurková, hřibová nebo feferonková jsou nezapomenutelné. A levná!

Pivo: Na UA poměry drahé a nedosahuje kvality dobrého piva u nás. Na druhou stranu, je určitě lepší než některé naše euros*ačky.

Jídlo: Je opravdové. V UA je máslo opravdu máslo a maso je prostě maso! Skvělé sýry, uzenina, ryby a bylinkové čaje. Stravování v různých „kafe“ a „magazínech“ je super!

Ceny: oproti ČR je tady levně, opravdu levně.

Takže se sbalte a jeďte, absolutně Vám v tom nic nebrání.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (43x):


TOPlist