yamaha_srpen_skutry




Wide Boy od Lamb Engineering – všechno okolo motoru

Nebudeme si nic nalhávat, následující přestavba patří do kategorie těch motorek, které slouží zejména coby luxusní těžítka, určená ke sbírání cen z nejrůznějších soutěží stavitelů. I přesto si ale zaslouží velkou dávku pozornosti a to zejména pro neotřelé technické řešení.

Pravděpodobně všichni známe unikátní naháč Honda CBX, který vyjížděl z továren japonské značky v letech 1978 až 1982. Dominantou legendárního stroje byl řadový šestiválec o objemu 1047 ccm, disponující na svou dobu pozoruhodným výkonem 105 koní. Právě díky svému motoru, trčícímu doširoka z obou stran rámu, dočkalo se CBX časem kultovního statutu a k vidění jsou jak úzkostlivě vypiplané originály, tak i přestavby na nejrůznější témata.

Jen málokterá přestavba CBX ovšem vybočuje z řady tak, jako „Wide Boy“ od britské šestičlenné party Lamb Engineering. Abychom pochopili, proč Wide Boy vypadá tak, jak vypadá, je třeba vzít v potaz, že primární činností Lamb Engineering je hlavně CNC frézování, sváření, strojní ohýbání, povrchová úprava a další záležitosti.

Právě díky zkušenostem v tomto odvětví, napadlo Larryho Houghtona, že postaví zcela vlastní a zcela unikátní rám, naohýbaný z jednoho kusu hliníku. Ten se táhne celou motorkou odpředu dozadu jako origami, je spolu s motorem jednou z nosných částí, a zároveň slouží jako podsedlový rám minimalistickému sedlu. K rámu opticky perfektně pasuje geometricky poskládaná nádrž, pod kterou se nachází elektroinstalace.

V přední části se objevila hliníková kluzáková vidlice opět vlastní konstrukce, zatímco vzadu je použita jednostranná kyvka, vypůjčená z Ducati 916. Od italské firmy pochází také sedmnáctipalcové ráfky Marchesini, tentokrát z modelu 996.

Jednoznačně nejlépe se na Wide Boy kouká přímo zepředu, kdy vyniknou široká a uprostřed zploštěná řídítka a hlavně obrovský šestiválcový agregát, jehož výfuková kolena se linou pod motorku. Možná bychom se víc přikláněli k použití klasického kruhového světlometu, ale dvojice nad sebou umístěných čoček sedí k celkovému výrazu stroje velmi dobře.

Wide Boy je sice víc uměleckým dílem, než funkční motorkou, ale jeho technické provedení se vyjímá všemu dosud známému. Není divu, že si hoši z Lamb Engineering za svůj výtvor odnesli již několik cen v nejrůznějších soutěžích. Každá z nich byla udělena právem.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 1 Kč
Capt.Orr přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist