jawa 550 zvaná pařez!
Motocykl prošel kompletní renovací...Co dodat, skvěle se hodí na projížďky v neděli po našem okolí.
První dojmy - . . .
Psal se květen roku 2010, když jsem si od pana Hollera dovezl tuto 550 r.v. 1958. Pařízek byl ve stavu viz foto, byl v kompletním avšak nepojízdném stavu. Pionýr je bez TP. Motorku jsem kupoval na kompletní renovaci a tak se také stalo. Takřka hned po dovozu začala fotodokumentace a postupné rozebírání.
Kromě piskování, chromů, vrchní akrylátové barvy a linkování jsem si dělal vše sám, teda s občasnou pomocí mého otce. Tímto mu ještě jednou děkuji! Ale postupně.
Po rozebrání jsem odvezl plechařinu na otryskání a zbytek drobností jsem si obrousil. Následovalo nanesení vrstvy základní barvy určené na lehké kovy. Potom proběhlo pasování dílů, kytování broušení,...plnič,...akrylátová barva a linky.
Motor. To je kapitola sama pro sebe. Půlil jsem 3x. Válec je po výbrusu, nová pístní sada, primární řetěž, ložiska, gufera, šrouby, řetěz. kolečko, spojka korek, pružinky spojky,...Ale k tomu půlení. Motor jsem rozhodil, udělal GO a složil. Prokluzoval! OK! Znovu rozborka koupě nové spojky ferodo, ještě jednou kontrola celé převodovky. Složení. OK neprokluzuje! Zavíčkování olej 80W. Klouže! Znovu rozborka, výměna za korkovou lamelu a konečně všechno funguje jak má. Uf.
Začátkem jara 2011 jsem si dal od 550tky oddych a složil si S11tku na běžné ježdění a zároveň se pustil v průběhu roku do S22ky. K pařízkovy jsem se opět vrátil v březnu tohoto roku a pustil se do kompletace. Ta proběhla celkem hladce akorát s prsíčky jsem se trochu zapotil. :) Potom seštelování, nalití správně naředěného speciálu a nic. Nechytil! Proběhla komplet prověrka elektroinstalace vše ok. Nakonec jsem přišel na to že byl špatný stator zapalování. NO a po téměr dvou letech si mohu říct že mám hotovo.
Děkuji všem kteří to dočetli až sem. Budu rád za vaše komentáře a také případné hodnocení. Předem uvádím že některé detaily se od originálu trošku liší ale myslím že to není na závadu :) Tak ať Vám to jezdí!
Ještě odkaz na video startu:
Nadherny!
Barva je michana dle prani v autolakovne. Presne cislo nevim.
Zdravím, ta zelená barva je parádní! Dá se někde sehnat, je to nějaká RAL nebo je namíchaná "na míru"? Zdědil jsem před lety stejný stroj, původně byl zelený, následně bohužel prošel "renovací" a je černo/červený. Rád bych ho dal do původního stavu, ale barvu se mi zatím nepodařilo nikde sehnat... Díky za radu
Pěkně zrenovované,hlavně barva a ty zlatý linky.
děkuji moc pánové, těší mě to opravdu!