GP Kataru - Sprintový závod v Losail ovládl Jorge Martin, Filip Salač odstartuje v neděli ze sedmé řady

Kapitoly článku

MotoGP™ – Sprintový závod (11 kol)

Do prvního závodu odstartoval z pole position Jorge Martin (Prima Pramac Racing), vedle kterého se postavili Aleix Espargaro (Aprilia Racing) a Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team). Druhá řada patřila Bradu Binderovi (Red Bull KTM Factory Racing), Francescu Bagnaiovi (Ducati Lenovo Team) a Marcu Márquezovi (Gresini Racing MotoGP), třetí Fabiovi Di Giannantoniovi (Pertamina Enduro VR46 MotoGP), Pedru Acostovi (Red Bull GASGAS Tech3) a Alexi Márquezovi (Gresini Racing MotoGP). Za ně se do čtvrté řady postaví Maverick Viñales (Aprilia Racing), Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) a Raul Fernandez (Trackhouse Racing).

Do závodu se nejlépe odlepil Jorge Martin, kterému minulý rok sprinty velmi seděly. Za ním se seřadili Brad Binder, Enea Bastianini, Aleix Espargaro a Francesco Bagnaia. Marcu Márquezovi start nevyšel, pohyboval se na sedmé příčce. Před ním jel na šestém místě Jack Miller, za ním se pak pohyboval Fabio Di Giannantonio. Devátý jezdil Alex Márquez, následovaný byl Maverickem Viñalesem, jedenáctým Pedrem Acostou, dvanáctým Marcem Bezzecchim a třináctým Fabiem Quartararem.

Jorge Martin a Brad Binder si velmi rychle na své soupeře vybudovali půlvteřinový náskok. Aleix Espargaro ale nic nevzdával a snažil se na vedoucí dvojici opět dotáhnout. Před Jacka Millera se dostal Marc Márquez, který se tak posunul na šesté místo, následně ho předjeli i Fabio Di Giannantonio, Alex Márquez a Pedro Acosta. Australan se tak během jediného kola propadl až na desátou pozici.


Ve třetím kole skončil na zemi Fabio Di Giannantonio, který velmi podivným způsobem upadl ve třetím sektoru. Vstávalo se mu ztěžka, do nedělního závodu ale snad bude v pořádku.

Mezitím se do tempa dostal Marc Márquez, který byl ve čtvrtém kole nejrychlejším jezdcem na trati a chystal se předjet před sebou jedoucího Bastianiniho. Do hry mu navíc hrálo, že rozdíly závodníků před ním se smazávaly a dalo se tak předpokládat, že zřejmě zasáhne i do boje o pódium.

Se ztrátou dvou sekund jezdil za svým bratrem Alex Márquez, který byl pronásledovaný Pedrem Acostou, Maverickem Viñalesem a desátým Jackem Millerem.

Šest kol před cílem Enea Bastianini chyboval a byl dlouhý, čehož Marc Márquez využil a posunul se na páté místo. Na čtvrtého Espargara, před kterého se dostal Francesco Bagnaia, ztrácel přitom pouhou desetinu sekundy. Brzy ho taky ze slipstreamu předjel a chystal se k útoku na úřadujícího mistra světa.


Marc Márquez však chyboval a místo, aby zaútočil na Bagnaiu, se poté, co byl dlouhý, opět propadl na páté místo za Aleixe Espargara. Zároveň na krajana ztrácel sedm desetin sekundy. Výrazně také oproti předchozím kolům zpomalil a musel se tak obávat šestého Bastianiniho.

Zatím vedoucí Jorge Martin najel půlsekundový náskok na druhého Brada Bindera, na nějž zhruba čtyři deseti ztrácel třetí Francesco Bagnaia. Čtvrtý byl dvě kola před cílem Aleix Espargaro, pátý Marc Márquez, šestý Enea Bastianini následovaný Alexem Márquezem, Pedrem Acostou, Maverickem Viñalesem, Jackem Millerem a jedenáctým Fabiem Quartararem.

Při nájezdu do posledního kola se Aleix Espargaro odhodlal k předjetí mistra světa a posunul se na třetí místo.

Vítězství už si Jorge Martin pohlídal a dokázal tak opět, že mu sprintové závody sedí. Druhé místo obsadil Brad Binder, třetí Aleix Espargaro. Bramborovou placku bere Francesco Bagnaia, pátou příčku obsadil Marc Márquez a šestou Enea Bastianini. Na něj osm desetin ztratil Alex Márquez, nováček Pedro Acosta projel cílem osmý.

GP Kataru, MotoGP™ – Sprintový závod (11 kol)
21°C, dráha suchá, 27°C, vlhkost: 52%
1. # 89 Jorge Martin Prima Pramac Racing 20:41.287
2. # 33 Brad Binder Red Bull KTM Factory Racing +0.548
3. # 41 Aleix Espargaro Aprilia Racing +0.729
4. # 1 Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team +1.625
5. # 93 Marc Márquez Gresini Racing MotoGP™ +1.872
6. # 23 Enea Bastianini Ducati Lenovo Team +2.322
7. # 73 Alex Márquez Gresini Racing MotoGP™ +3.154
8. # 31 Pedro Acosta Red Bull GASGAS Tech3 +4.431
9. # 12 Maverick Vinales Aprilia Racing +6.738
10. # 43 Jack Miller Red Bull KTM Factory Racing +12.670
11. # 72 Marco Bezzecchi Pertamina Enduro VR46 Racing Team +12.835
12. # 20 Fabio Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP™ +12.863
13. # 88 Miguel Oliveira Trackhouse Racing +13.095
14. # 25 Raul Fernandez Trackhouse Racing +13.795
15. # 36 Joan Mir Repsol Honda Team +14.096
16. # 5 Johann Zarco LCR Honda +14.840
17. # 42 Alex Rins Monster Energy Yamaha MotoGP™ +15.629
18. # 37 Augusto Fernandez Red Bull GASGAS Tech3 +17.711
19. # 30 Takaaki Nakagami LCR Honda +22.733
20. # 21 Franco Morbidelli Prima Pramac Racing +23.267
21. # 10 Luca Marini Repsol Honda Team +25.553
Not Classified      
  # 49 Fabio Di Giannantonio Pertamina Enduro VR46 Racing Team 2 laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist