Chtěl bych se zeptat zkušenějších - koukám na kávovar do práce - DeLongi EC7 ,ale má tlak pouze 3,5 baru. Ostatní o něco lepší kávovary mají kolem 15 barů.
V čem je rozdíl? dělá se to kafe déle? a nebo to má taky výraznější chuŤ?
Dík za info.
Nebo popř doporučit nějaký - bez mlejnku.
2 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
podobné stroje mám dva jeden doma a druhý v práci a není to takový luxus,jako zmáčknout čudlík a udělá se vše samo,ale kafe i tak dobré,jeden mám asi 10 let a druhý 4-no a absolutně bez problémů,na každém se vaří v průměru 1-2 kávy denně.
tchýni jsme kdysi koupili automat od samsungu za 12 tis,má to asi 5 let a už se na tom několikrát posrala mechanika + nějaké řízení,2x ročně dokupuje za 500 čistící tablety,za těch 5 let co to má už do toho dala těch 12tis. taky. a vaří cca 3-4 kávy denně.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
ptaak píše: Ahoj, máte někdo tento pressovač? Dle recenzí vypadá dobře, je mi jasné, že neudělá službu jako 4x dražší, ale víte jak...
Službu určitě udělá akorátní, 4x dražší jsou akorát pro ty, kteří jsou zhnilí tu kávu ručně (nebo čudlíkem na kávomlýnku ) pomlít a následně s tím operovat. Rovněž to můžeš (práci s pákovým pressem) brát jako formu "rituálu".
Osobně mám:
http://kavovary-cajo....cz/delonghi-ec-680/
K tomu mlýnek:
http://kavomlynky.heureka.cz/delonghi-kg-89/
Ten kávomlýnek se mi podařilo zk*rvit protože jsem ten, co manuál čte až se něco posere a když jsem zjistil až potom, co "se to (samo)" podělalo, jak se k tomu mám chovat během rozborky a sborky, bylo pozdě Šlo o nastavení hrubosti mletí...
Co se týče mlýnku, je to docela těžké na našem trhu, protože co jsem se dočetl, doporučujou se spíš kamenné mlýnky (nebo ocelové) které mají mlecí kameny.
Některé mlýnky jsou totiž tzv. "tříštivé" to jest taková vrtulka, která to kávové zrno prostě rozjebe na drť četl jsem, že při tom třítivém mlýnku se může ta káva vpodstatě jakoby "přepálit" (zahřeje se) a pak chutná jinak...
2 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
http://www.bunacafe....-nove-bunacafe-edice
o trochu lepší Rancilio silvia
http://www.bunacafe....-nove-bunacafe-edice
a dál je to o velikosti boileru, hlavy stroje, páky atd.
Všechny levné strojky mají místo boileru hliníkový thermoblock a místo kvalitní páky lehkej výlisek kde pěna se tvoří uměle v sítku.
Prostě takovej čínskej scooter na dálnici.
A to nemluvím o mlýnku který se pohybuje od 5tis. výš. http://www.bunacafe...cilio-rocky-no-doser
Naposledy editováno 01.01.2015 18:41:01
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
Takže na mletí kafe jedině kamenový pomaluběžný mlýnek. Tříšťák je spíš "náhražka" pro blbce, co o kafi nevědí nic, nebo spíše "podvod" na neználky, co skočí na každý reklamní žvást.
JMK>přesně
Naposledy editováno 01.01.2015 19:14:27
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Dolph-cz píše: nevíte někdo o "kapesním" mlýnku,kterým by se dalo umlít kafe na jednu kávu?prostě zmáčknu,vyplivne to 7g kávy a hotovo,káva voňavá,čerstvě umletá...
"Kapesni mlynek" maji v Rockpointu. Mnozstvi kafe nevim.
http://www.rockpoint.cz/doplnek-gsi-java-mill-keramicky-mlynek-na-kavu-373287.html
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
Jenže příprava espressa je velmi citlivá na stupeň namletí, množství kávy v sítku páky, teplotu a stabilitu teploty při shotu a zapomeńte na kýble který si běžně děláte.
Standard je 25/30ml za 25sec z 7/8 g, nebo double z 14/15g 60ml.
Pokud chci větší množství /lungo-americano/ tak lze dolít horkou vodou. Stupeň namletí který ovlivňuje celou přípravu se může měnit i změnou zrna dle druhu. Zapomeň na zrnkovou kávu co se pražila na druhé straně evropy před půl rokem. Já preferuju jednodruhovou arabicu třeba Brasil Facenda Lagoa která je právě pražená a spotřebuji ji tak do měsíce.
Jenže celé to má malý háček. musí Tě to bavit. dám si doma dvě tři espressa nebo cappuccina denně a těším se stejně jako když je venku hezky a mám nějaký pěkný cíl pro moji scuru.
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Vladimir píše: ruční mlýnky jsou a i kvalitní. třeba http://www.doublesh...ucni-kavomlynek.html
Jenže příprava espressa je velmi citlivá na stupeň namletí, množství kávy v sítku páky, teplotu a stabilitu teploty při shotu a zapomeńte na kýble který si běžně děláte.
Standard je 25/30ml za 25sec z 7/8 g, nebo double z 14/15g 60ml.
Pokud chci větší množství /lungo-americano/ tak lze dolít horkou vodou. Stupeň namletí který ovlivňuje celou přípravu se může měnit i změnou zrna dle druhu. Zapomeň na zrnkovou kávu co se pražila na druhé straně evropy před půl rokem. Já preferuju jednodruhovou arabicu třeba Brasil Facenda Lagoa která je právě pražená a spotřebuji ji tak do měsíce.
Jenže celé to má malý háček. musí Tě to bavit. dám si doma dvě tři espressa nebo cappuccina denně a těším se stejně jako když je venku hezky a mám nějaký pěkný cíl pro moji scuru.
souhlas se vším, ale používám na kafe malej automat od delonghi a myslím že proti pákovce tam bude minimální rozdíl, jestli nějakej. Jediný co je s otazníkem je kvalita mletí.
Výhoda je že je to bez práce. Já bych se s pákovkou i smířil, ale žena by si kvalitní kafe neudělala, a pro návštěvy asi taky ne.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Stev píše: souhlas se vším, ale používám na kafe malej automat od delonghi a myslím že proti pákovce tam bude minimální rozdíl, jestli nějakej. Jediný co je s otazníkem je kvalita mletí.
Výhoda je že je to bez práce. Já bych se s pákovkou i smířil, ale žena by si kvalitní kafe neudělala, a pro návštěvy asi taky ne.
A já Ti garantuju,že tam bude rozdíl obrovskej, zkus si jen stopnout na hodinkách jak dlouho Ti automat bude kávu extrahovat.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
jongi píše: A já Ti garantuju,že tam bude rozdíl obrovskej, zkus si jen stopnout na hodinkách jak dlouho Ti automat bude kávu extrahovat.
A bereš to tak že stavíš profi pákovku proti domácímu automatu ?
Dobu extrakce ovlivňuje čerstvost směsi,hrubost mletí a gramáž(dál tech.faktory kávovaru),chuť ovlivňuje navíc teplota a to konkrétně u arabicy zcela zásadně!
To všechno jde u automatu většinou nastavit také,ale opravdu nejde srovnávat velkou pákovku a domácí automat...zatím ne...
Naposledy editováno 02.01.2015 12:28:15
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
jongi> tak jak to mám nastavený to 15 vteřin nebude, když dám jemnější namletí tak jo, ale pak mi zas to kafe nechutná. Pěnu má akorát a sílu taky, takže nějaký dogmata o správnosti přípravy neřeším.
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
Jako vždycky jsou za tím love. na slušnej automat jako třeba jura je potřeba cca 25tis.
základ všeho když nepočítám surovinu je jemnost mletí, teplota a její stabilita po celou dobu extrakce. velké mašiny třeba i na doma mají boiler od 0,5 až po 2 L. kdy nedochází k poklesu teploty během shotu. Dále je zde získání pěny z kávy tj vyextrahování "oleje/ ze zrna a ne umělé napěnění pomocí udělátka v sítku /platí hlavně pro obyčejné pákovky/
Na manželku bych to nesváděl. Když ji přesvědčíš k jízdě na tak nebezbečné záležitosti jako je motorka tak vtáhnout ji do přípravy espressa je maličkost. Ovšem musíš se sám přesvědčit. Zajdi si do osvědčené kavárny kde dostaneš správné espresso. Já třeba neodolám, pokud projíždím Francouzkou se stavit v Coffeesource http://www.coffeehouseprague.eu/kontakt/
Tady dostaneš to nejlepší. Nebo při nákupu v alze v Holešovicích taky neprohloupíš.
Je to velmi podobné jako když jsi záčínal s motorkou. Nejdřív slabou 250 na začátek a dnes třeba velkej roadster/chopper/superbike za 10tinásobek. Espresso má výhodu že si ho uděláš i v zimě.
Naposledy editováno 02.01.2015 13:06:41
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Ostatně kdybys chtěl jet podle trendů, tak tenhle způsob přípravy je stejně out, dneska jede filtrace
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Stev píše: Ďuričko> myslel jsem kvalitu namletí, nevím jestli je v automatu stejně dobrej mlejnek. S hrubostí problém nemám
Kvalita spočívá v romnoměrnosti namleté hrubosti/jemnosti...
lecos o přípravě za ty léta vím a nikomu nic nenutím. k dobrému espressu nebo jiné alternativě si musí každý vyšlapat cestičku sám. nicméně když ty informace jsou, tak proč objevovat objevené. Já mám rád tu náladu okolo espressa , někdo může dát přednost cirkusu vacuum coffee maker.
Ďuričko píše: A bereš to tak že stavíš profi pákovku proti domácímu automatu ?
Dobu extrakce ovlivňuje čerstvost směsi,hrubost mletí a gramáž(dál tech.faktory kávovaru),chuť ovlivňuje navíc teplota a to konkrétně u arabicy zcela zásadně!
To všechno jde u automatu většinou nastavit také,ale opravdu nejde srovnávat velkou pákovku a domácí automat...zatím ne...
Nedovolil bych si srovnávat ani průměrnou pákovku s automatem :D
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Vladimir píše: Problém u všech přístrojů na espresso je cena. Lehce slušnej strojek je gaggia clasic
http://www.bunacafe....-nove-bunacafe-edice
o trochu lepší Rancilio silvia
http://www.bunacafe....-nove-bunacafe-edice
a dál je to o velikosti boileru, hlavy stroje, páky atd.
Všechny levné strojky mají místo boileru hliníkový thermoblock a místo kvalitní páky lehkej výlisek kde pěna se tvoří uměle v sítku.
Prostě takovej čínskej scooter na dálnici.
A to nemluvím o mlýnku který se pohybuje od 5tis. výš. http://www.bunacafe...cky-no-doser [/quote]
Pán se vyzná
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Ďuričko píše: Kvalita spočívá v romnoměrnosti namleté hrubosti/jemnosti...
Kvalita spočívá v hrubosti mletí,tlaku, teplotě a času extrakce. A všechny tři veličiny( krom teploty tu si mužeš nastavit jednou provždy) jsou proměnlivý už třeba od druhu kávy a to v životě z automatu nedostaneš. Co jediný Ti automat zajistí vždy, že jedno esspreso bude jako druhý.
DavidH píše: "Kapesni mlynek" maji v Rockpointu. Mnozstvi kafe nevim.
http://www.rockpoint.cz/doplnek-gsi-java-mill-keramicky-mlynek-na-kavu-373287.html
dík,to se mi líbí
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
jongi píše: Kvalita spočívá v hrubosti mletí,tlaku, teplotě a času extrakce. A všechny tři veličiny( krom teploty tu si mužeš nastavit jednou provždy) jsou proměnlivý už třeba od druhu kávy a to v životě z automatu nedostaneš. Co jediný Ti automat zajistí vždy, že jedno esspreso bude jako druhý.
Kvalita mletí spočívá v rovnoměrnosti mletí!
Já v tom dělám 10,let mě to nevyprávěj Mrzí mě že máš s automaty tak špatný zkušenosti,ale chápu proč a je to věčnej boj.Přesto si stojím za tím,že z automatu dostanu stejně dobrou kávu jako z domácí pákovky.To,že někomu vadí automaty už z pricipu jejich vzniku taky chápu.
e: K té teplotě je to jak psal Vladimír,nemůžeš,nebo je nesprávné mít na různou směs stejně nastavenou teplotu,protože teplota vody opravdu výrazně mění chuť extrahované kávy.Čistá Arabica chce většinou vyšší teplotu asi 94-96C,zatím co směsi arabica-robusta se staví 88-94C,protože při vyšších teplotách už robusta(záleží jak pražená) pouští moc hořkosti.
Naposledy editováno 02.01.2015 17:38:24
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Ďuričko píše: Kvalita mletí spočívá v rovnoměrnosti mletí!
Já v tom dělám 10,let mě to nevyprávěj Mrzí mě že máš s automaty tak špatný zkušenosti,ale chápu proč a je to věčnej boj.Přesto si stojím za tím,že z automatu dostanu stejně dobrou kávu jako z domácí pákovky.To,že někomu vadí automaty už z pricipu jejich vzniku taky chápu.
e: K té teplotě je to jak psal Vladimír,nemůžeš,nebo je nesprávné mít na různou směs stejně nastavenou teplotu,protože teplota vody opravdu výrazně mění chuť extrahované kávy.Čistá Arabica chce většinou vyšší teplotu asi 94-96C,zatím co směsi arabica-robusta se staví 88-94C,protože při vyšších teplotách už robusta(záleží jak pražená) pouští moc hořkosti.
Kvalitou jsem myslel kvalitu kávy nikoli mletí to jsi špatně pochopil nebo sem se blbě vyjádřil.
Arabica 94-96 stupnů??? Pokud chceš přesnou definici esspresa tak zní:
Hmotnost porce mleté kávy 7 g ± 0,5
Výstupní teplota vody z kávovaru 88 °C ± 2 °C
Teplota nápoje v šálku 67 °C ± 3 °C
Vstupní tlak vody 9 bar ± 1
Doba extrakce 25 sekund ± 2,5 sekundy
Viskozita při 45 °C > 1,5 mPa s
Oleje > 2 mg/ml
Kofein < 100 mg/šálek
Objem nápoje v šálku včetně cremy 25 ml ± 2,5
Robusta nepouští moc hořkosti ona už hořká od přírody je na rozdíl od Arabicy. A to se nebavím o stupni pražení.
Nemám nic proti dobrýmu automatu sám jeden i mám,ale s pákou se fakt srovnat nedá (neberu v potaz shity z Datartu atd...). Otázkou je jestli je průměrný uživatel schopen kvalitu ocenit...
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Jen je škoda utrácet za levné šunty když jen o trochu dál jsou nesrovnatelé strojky které jdou i jako použité prodat.
Vladimir píše: jongi> tak silvie i clasic jsou pěkné a levné strojky které mají předpoklad udělat trochu znalému odpovídající espresso. jako každej nemá na VRSCA tak i na třeba Bezzera magica se musí dopracovat.
Jen je škoda utrácet za levné šunty když jen o trochu dál jsou nesrovnatelé strojky které jdou i jako použité prodat.
Já to nemyslel ironicky, ale vážně. U kluků v Bunacafe jsem si je dokonce vyzkoušel i v jejich vytuněný verzi.
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
Kéž by takovejch mašinek běhalo více.