Za jak dlouho doma začíná kvasit mošt a jaká je optimální teplota pro kvašení?
Pokouším se opět vyrobit pitelné víno, tak bych byl rád za každou radu.
Mám mošt dva dny v cca 23 st. teplé místnosti, dal jsem živnou sůl i kvasinky a stále nekvasí, je to v pořádku?
Demižony jsem před naplněním moštem vysířil, může obsah oxidu síry ovlivnit začátek a dobu kvašení?
Budu rád za relevantní příspěvky

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to
Naposledy editováno 03.10.2018 00:35:10
2 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to
Jinak burčák by měl být tak okolo 7 dnů od založení kvasu.
Danny350 píše: Bylo by dobrý napsat aspoň, zda zpracováváš bílý či modrý hrozny, neboť výroba vína se u nich diametrálně liší.
Jinak burčák by měl být tak okolo 7 dnů od založení kvasu.
Červený by asi nechal třeba v kádi a nedával do demižonu. Z toho usuzuju bílou odrůdu. Ano, burčák trvá pár dní, ale rozjet by se mu to mělo daleko dříve.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
Dřív jsem nesířil a bylo to v pohodě. Zkusím zvýšit teplotu na 25 st. Má smysl ještě zkusit dát znovu kvasinky, případně živnou sůl?
Případně vylít a znovu naplnit, aby se uvolnily oxidy síry?
A jedná se samozřejmě o bílé víno.
1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to
U bílýho bych řekl to bude mít pozvolnější nástup, ale tři dny je podle mýho předčasný plašit, že to nekvasí.
Nejlíp je to vidět na kvasné zátce. I to co okem nevidíš, na kvasné zátce vidíš, jestli to probublává.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
Naposledy editováno 04.10.2018 09:29:39
here
Naposledy editováno 03.10.2018 13:24:36
1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to
1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to
Jinak ještě k moštu, cukernatost 24 st. Chtěl jsem 23 ale nakonec je 24.
Naposledy editováno 03.10.2018 16:50:40
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
Danny350 píše: jarikGSXR> tak dej vědět, jak to dopadlo
Zatím to vypadá, že kvasinky z burčáku jsou po smrti

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to
se-se píše:
https://www.motorkar...#goto9270477 [/quote]
jarikGSXR píše: Zatím to vypadá, že kvasinky z burčáku jsou po smrti
Odkalení po vylisování je běžný postup (samozřejmě je potřeba nechat ten největší kal sednout). Tady máš první krok pro lepší víno a taky se snižuje např. riziko, že to chytne sirku. Jinak cukernatost velice slušná. Já myslím, že se to teď rozjede, když jsi tam nalil ten burčák.
Naposledy editováno 03.10.2018 21:11:21
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

btw: já u těch demižonů už trávím většinu času a jsem více napnutej (začne to už konečně) než u napínavého filmu

Naposledy editováno 03.10.2018 23:29:12
1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
kerut píše: troufam si tvrdit ze udelat dobry vino nebude takova prdel jako vypalit dobrou palenku, ac se snazim delat temer vse sam (uz pro svou vlastni hrdost) zrovna vyrobu dobrejch vin bych nechal vinarum a casu..
Prdel to určitě není. Pokouším se o to již desítky let. Dělám víno z angreštu, bezu, jablek a kdoví z čeho a docela v pohodě. Letos byla ale na zahradě abnormální úroda hroznů (konečně nic na jaře nezmrzlo) a tak přebytky musím zpracovat. Z cca 25 hlav zbylo asi 30-40 kg na víno. Snad poprvé se opravdu snažím (kvalitní drtič-dokoupil jsem válce na hrozny, odstřapkování, měřiče, chemie a pod.) a tak chci aby to bylo dost pitelné. Párkrát se mně to již trochu podařilo (někteří to víno docela chválili), přesto myslím, že za nic stejně nestálo. Dříve jsem to až tak neřešil, vždy to dobře vykvasilo, teď se tomu nějak nechce. No bohužel, jak se s tím začínám moc piplat, hned se to začíná srát

ja bych to kvasil standartni cestou a prohnal pres dest. kolonu


1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
jarikGSXR píše: Tak dnes ráno jeden demižon začíná konečně bublat. Večer se trochu zakalil, začaly se množit kvasinky a ráno už to jede. Druhý zatím nic. Burčák, zdá se, to zachránil. Mám teď mošt v cca 24 st. teplé místnosti. Co dál ? Mám ho přemístit do cca 18 st., aby se kvašení zpomalilo a kdy přesně?
No vidíš, co jsem ti psal...


Jinak po vykvašení to necháš sednout (pozor na oxidaci, když nebudeš mít plnou nádobu), stočíš, dáš do plna a necháš čistit. Samozřejmě přidat síru (vysířit demižon, pyrosulfit nebo tekutou síru). Jakmile se to vyčistí, minimálně zase ještě stočit ze sedliny. Toto je základní postup, dále můžeš dát čířidla, atd., ale to je myslím na toto množství a účel zbytečné. Jen škoda, že jsi to neodkalil na začátku, to kvalitě vína taky dost pomáhá.
Naposledy editováno 04.10.2018 09:46:10