Nejprve tedy, jak se taková single malt whisky pije (znalci samozřejmě vědí, toto je pro nezasvěcené, kterým to možná umožní tajemství single malt whisky objevit).
Takže:
1) Whisky se běžně nechladí (pokud není extrémně vedro - pak jen lehce)
2) Žádný led apod. do single malt whisky nepatří
3) Doporučuje se (ale podle mého názoru to není až tak nutné) - kápnout si do skleničky trošku vody - ale opravdu jen kapku. Nejde o to, whisku zředit, ale uvolnit aroma.
4) Hned se nenapijeme - naopak, tento okamžik odkládáme. Nejprve se věnujeme čichovým požitkům. Aroma je přesně to, co dělá dobrou single malt dobrou single malt. Těch vůní se tam nachází celá řada a stojí za to je chvilku zkoumat a objevovat (pamatujete si na Listra, jak si "četl" kočičí knížku? Takový panák (správně "dram" single malt whisky je taky takovou knížkou. Sbírkou poezie nebo nějakým tajemným příběhem - jak kdo chce.)
5) Teprve když máme pocit, že mám čichové buňky dokonale nasyceny, lehce usrkneme - a opět nespěcháme s polknutím - povaluje whisku po jazyku, necháme ji, ať postupně "osloví" všechny chuťové pohárky, dobré je také občas přitisknout jazyk na horní patro - chuť se zintenzivní. Teprve pak můžeme polknout. Chvíli počkáme, necháme ten zážítek v sobě chvíli doznít a rezonovat. Pak celou proceduru opakujeme. Jen dram nám tak může dělat společnost i poměrně dlouho...
A teď žebřížek - single maltek je něco okolo 100 (plus různé speciální ročníky, single barrel l edice apod...) takže nemá cenu dělat anketu...
Můj top ten (vlastně seven) je následující (jedná se vesměs o "základní verze" tj. ty nejlevnějších whisky daných značek - přece jen, abych dal za flašku třeba 3 000 a víc, tak tak daleko ještě nejsem :
1) Laphroaigh
2) Ardbeg
3) Talisker
4) Highland Park
5) Bowmore
6) Lagavulin
7) MacAllan
...a dál už to nemám utříděné, obecně lze říci, že singlemaltky, kterou nejsou v top seven, mě nějak zvlášť neoslovily..
Právě teď mám otevřenou Edradour, o kterého jsem toho hodně slyšel, a předevčírem si ji konečně dovezl z Anglie. Je to velmi osobitá whisky, takže bude určitě patřit do nyní už Top Eight. A nejspíš obsadí některou z prvních tří pozic - ale bude to tuhý boj... není tak "peaty" jako ty ostatní v tom žebříčku, nicméně chuť i aroma jsou velmi výrazné a osobité - nedají se přirovnat k žádné whisce, kterou sem zatím ochutnal...
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Další vlákno o chlastu (single malt)
fallen>Laphroig mmj. pije strejda, dal mi ochutnat a at mu reknu co citim.
Tak si v duchu rikam tywoe fuj, desinfekce, jod, spital.. ale to mu prece nemuzu rict dyt to stalo takovy prachy ..... tak taktne mlcim a on zacnej jod, gaza, desinfekce...
Asi se k tomu, abych tohle ocenil, potrebuju jes
Jojo, je to tam a první dojem takový bývá... ostatně Angličané pro to mají výraz (aquired taste) - takže i pro Sodomaka - normální blendy, co se u nás prodávaly za totáče - jako balantýnka apod. mi celkem chutnaly, ale přišlo mi to jako každá jiné kořalka. Když jsem v 90. přibyl do Anglie, bydlel jsem u jednoho celkem dost bohatého farmáře - a ten to tam měl na stole - asi 20 nebo 30 různých whisek - nepočítal jsem to... tak jsem po jedné sáhl (byl to Glenfidich 12 y), nalil si, trošku se napil, a pak to vylil do umyvadla. Olivy podobně - vzal jsem to do pusy měl dojem, že se pobliju. Pak jsem to nějak nevyhledával - ani whisky, ani olivy, ale to první seznámení nějak zafungovalo, nějak se to uložilo do paměti, a zpracovalo... prostě jsem pak někam přišel, a tam zas mi dali nějakou baštu s olivami - bylo mi blbé ty olivy z toho vybírat, tak to žeru, a najednou zjišťuji, že ta chuť je naprosto božská - od té doby je ze mě olivový závislák. S whiskou to bylo jinak - tu mi tak nějak sem tam někde nabízely, a mě to nechutnalo, tak jsem do toho rval hafo ledu. No a pak jsem ten led postupně vypouštěl... existuje ještě jedna věc, na kterou si musí člověk zvyknout, a jak si jednou zvykne, už nemůže jinak, a tou je anglická specialita Marmite - vypadá to jak kolomaz a napoprvé to tak i chutná... ale posléze...
jinak olivy, jsem taky nemusel a ted je mam rad, to je fakt a je to zvlastni jak se clovek meni. To samy s pivem, ale to je tak nejak normalni.
Repulsion>Jojo, je to tam a první dojem takový bývá... ostatně Angličané pro to mají výraz (aquired taste) - takže i pro Sodomaka - normální blendy, co se u nás prodávaly za totáče - jako balantýnka apod. mi celkem chutnaly, ale přišlo mi to jako každá jiné kořalka. Když jsem v 90. přibyl do Anglie, bydlel js
Tak uvidim, jestli to přijde až budu velkej.