Po 13-ti letech bez endura jsem to udělal zas,...zas jsem si koupil enduro!
Motorka koupena od FIRMA:RV moto (Klabava) - Při mém takřka dvou měsíčním hledání a pročítání všech možných recenzí jaké enduro si po letech pořídit, jsem na ní jeden večer narazil asi pět minut po té, co jí prodejce (p.Mundil z RV Moto) vystavil na inzerci. Byl jsem první zájemce, na prodejce jsem přečetl samé pochvalné recenze, takže jsem se na ní dojel hned podívat. Můj dojem z prodejce se jen potvrdil. Pocit solidnosti a férovosti hned na první dojem, takže jsme se hned dohodli a já složil zálohu.
Prodejce mi na motorce před prodejem udělal komplet servis s výměnou náplní a kontrolou ventilů. A motorku mi na základě mé plné moci komplet přihlásil, pojistil a mě jí domů dovezl ustrojenou do homologačního kitu (blinkry, zrcátka, klaxon, vše fungující-jako brzdový světla atd) už i po evidenčce a STK a tedy i s kompletním přihlášením a SPZ, takže jsem to měl úplně bez starostí. Dnes na moto STK na čtyři roky, takže pohoda.
Vybíráno z těchto modelů (a proč jsem nekoupil):
Fantic XEF 250 Trail: V první chvíli jsem měl dojem, že by mi to stačilo. Takový hobby vozítko pro nenáročné enduráře.Ikdyž byla ve slevě, stále dost korun za slaboučké enduro s čínským motůrkem. Ale na pohled hezká motorka se slušným Italským zpracováním.
Fantic Caballero 500 rally: Moc hezká motorka. Recenze od Jindry z Jednoustopou velice pochvalé, do terénu ale bohužel stále dost těžká. Byl jsem se na ní podívat osobně a fakt kus pěkný motorky!
Beta ALP 200: Na inzerci byla jedna jak nová,...ikdyž, za ní chtěl pán docela dost. Přes to, že je to váhově jak težší kolo, i na takové to poježdění polňaček a lesňaček je to slaboučký.
Beta ALP 4.0: Ta novější, komplet přepracovaná verze. Dnes sice vodník, motor čína-což by mi nevadilo, nemám předsudky, ale po podrobnější ohledání působí víc jak plastový hračka, než motorka do terénu. A pak ten dnes módní \"upajcnutej zadek\",...ne, to ne!!!
Yamaha WR 250R: Hodně bídnej stav té, na kterou jsem se dojel podívat. Výkonem taky trochu zklamání,...když to porovnám s WR 450 co jsem měl od bráchy před lety.
KTM Freeride 250F: Taková lehká Kačenka, trošku jakoby do trialu,...by mi možná na to co jsem si představoval stačila. Ale jelikož už se nevyrábí, tak není k mání ani nikde na bazaru v nějakém neomláceném stavu.
Honda CRF300L: Sednul jsem si na ní u prodejce,...a jsem si myslel, že jsem na houpacím koníkovi v hračkářství. S tím totálně měkoučkým podvozkem, to se u Hondy fakt podělali! Takže ač se prodává za nějakých 130 tis, dalších 20 by stál upgrade podvozku.No a pak ta váha!
První dojmy - První dojmy?...jsem ty endura nějak pár let nesledoval, tak mě překvapuje, kam se to posunulo. Dnešní lehký ostrý,...to je stříkačka jo?...dvě palivový mapy jo? Hydraulická spojka jo?...ty jo!
Motorku bych doporučil pro - Sice je to ostrý lehký enduro, ale od lidí se zkušeností s těmahle Betama a z různých recenzí a diskusí ze světa, je to při hobby ježdění nejmilosrdnější ostrá co se výměn všeho týče a prý najezdí bez nějakých výměn pístů bez problému mnoho a o mnoho motohodin. Takže bych jí doporučil každýmu, kdo chce něco lehčího, má nějaký zkušenosti a chce, aby mu to pod prdelí trochu jelo.
Doplňky na motorce - Motorku jsem koupil od prodejce, který jí dovezl z Itálie s najetýma asi 50-ti motohodinama ve velice zánovním stavu.
-Takže jsem sundal původní plasty a v akci koupil za necelou trojku komplet přeplastování a původní origo uložil.
-Přidal zvýšení řidítek o 20 mm.
-Acerbis blastry s výstuhou, které jsem měl uložené doma.
-Nové tvrdší gripy-měkké nemám rád.
-Sundal zadní homologační blatníček s blinkrama.
-Jak na předek, tak na zadek namontoval spešl LED blinkry na "válecí" enduro.
-Na boky prsíček jen samolepka BETA, aby bylo vidět co že je to za moto. Origo polep na boky očekávám.
-Černou řadičku, aby to k tomu černému krytu zapalka dobře vypadalo,..hahaha.
-Od kamaráda koupil kryt předního kotouče od Acerbisu, co mu ležel novej doma.
-Nové kryty rámu nad stupačkama od Acerbisu.
Dál už si nemůžu vzpomenout,...kdyžtak ještě doplním.
Takže jak už jsem napsal,...udělal jsem to zas, zas jsem si koupil enduro. Poslední enduro jsem měl KTM 450 EXC před 13-ti roky. Před tím byly ještě nějaký jiný,...Yamaha WR 450, nebo i těžší Kawasaki KLX 650 a podobně. Endura se mi líbí už od dětství, kdy jsme na to čučeli s bráchou jako kluci ještě za socíku v různých západních katalozích a dráždili tehdejší dvoutaktní Jawy "Tramvaj" a "Sadílek" co jsme měli od Svazarmu.
No a jak jsem před lety prodal to poslední enduro a tento segment zábavy opustil,..červíček každým rokem hlodal. Když jsem viděl nějakou pěknou lesňačku nebo polňačku, nebo nedej bože nějaký videa endurářů, tak to bylo celkem i palčivý nutkání. A tak jak jsem se jednoho rána, když se mi zdálo, že jezdím po poli na enduru po zadním (v tom snu to šlo jako nic
) probudil, napadlo mě,..."hm, si zas koupím nějaký enduro".
Pak jsem teda vstal a v koupelně při čištění zubů jsem si v zrcadle prohlížel přibývající vrásky a šedivý fousy,...z boku okukoval břicho,...a říkal si, co mě to kurva napadlo? Dyk jsem starej,...a tlustej! No dobře, tlustej zas tolik né, ale nějakých minimálně 10 kilo nadváhy tu oproti mému já z před 13-ti let je! Každopádně,...objektivně jsem si přiznal, že fyzička už je taky v prdeli a v terénu jsem na motorce nebyl roky. Dyk mi to bude padat z ruky a všichni se mi budou smát!
No na chvíli byj pokoj. Jenomže co s tou dírkou, co už vyhlodal ten červíček? ...a co, sere na to punťa! Sice mi je příští rok pětapade, ale koupím si zas nějaký enduro, ať si o tom každej myslí co chce!
Někdo jezdí rád vlakem a já mám rád endura. A třebas bych toho v šedesáti litoval, že jsem si ještě nějaký nepořídil.
A i ta Katuška (KTM 690 Duke) kterou mám, tam stojí tak sama, s elektrokolama co máme se nekamarádí, tak ať má nějakou kámošku.
Takže v tom momentě začalo to, co tu myslím každej kdo občas kupuje nějakou motorku zná. Denně jsem asi dva měsíce trávil večery na internetu, co že bych si za nějaký to enduro teda pořídil. Jestli lehčí, těžší, jaký obsah, dokonce jsem k tomu po letech založil i vlákno tady na fóru. Kde se docela čile diskutovalo,...a všem co přispěli radou a názorem moc děkuju. Pár směroplatných názorů a rad mě vlastně přivedlo k tomu, jak to nakonec dopadlo.
Zkušenosti s ní (Beta 390 RR) mám zatím úplně minimální, ale jelikož jsem před těma pár roky už nějaký endura včetně ostrých lehkých pojezdil, tak asi trošku srovnávat můžu. Oproti poslední mý KTM 450 EXC 2005 rok, je tohle o dost modernější. Podvozek slušně tuhej,...do terénu nemám rád houpačky s měkoučkým podvozkem, takže podvozek mají u Bety teda vyladěnej. Na ostrým enduru jsem nikdy neměl palivový mapy,...tady jsou dvě-do mokra a do sucha. Mokrá je lehce tupější na reakci plynu. Ale suchá je,...kuva, na trojku na záda plynem jako nic když se novej drapák zahryzne, to bude teda prča! Pocitově ta 390 jede asi jak ta stará dobrá 450 EXC, akorát je to o dost sofistikovanější motorka. Když se tady pár přespolních kamarádů, co pamatujou, kdy jsem před lety dělal nějaké enduro akce doslechlo, že jsem si zas pořídil enduro,...no myslím, že se s některýma příští rok zas uvidím.
Vzhledem k mému věku a fyzičce, žádné "závodní" ambice neplánuju. Chci si prostě jen zas trošku užít terénu, nejlépe s nějakýma kamarádama a samozřejmě, když zjistím, že mi to ještě zas i trochu jde,...moje ego bude taky spokojený. Sice bych se chtěl realizovat spíše jako polní a lesní enduro turista s lehkýma přesahama do terénu a asi by mi k tomu stačilo i něco méně ostřejšího a těžšího, nakonec jsem koupil krásnou ostrou Betu, v očích mnoha jasně "závodní" náčiní. Ale dyk já si i s tímhle "profi" nářadím můžu jen tak pro zábavičku jezdit polňačky a lesňačky. Si můžu jezdit s čím chci.
No ale uvidíme příští rok, jakou zábavou mi Betyna vyplní ty volný odpoledne a volné dny o víkendech. Co jsem na ní zatím povrkal, je jasné, že tohle náčiní mi bude móóc sedět.
A navíc,...to jsem nevěděl, mám u nás ve městě KAVO Racing-servis a dovozce Bety, kam jsem se už samozřejmě dojel podívat.
Dnes, když mě na štědrej den dopoledne vytáhl kamarád, že vytáhnem ty lehký hapiny (já svou naleštěnou Betynu), tak jsme se už smluvili, že v létě naložíme motorky do jeho dodávky a sjedeme si na tejden do Rumunska. To jsem nikdy nezažil,...takže to se budu kurňa těšit. Do tý doby se snad zas trochu po těch "no enduro" letech rozjezdím.
Moc pěkná hračka
Krásná Betka
To je tak, když má někdo zvláštní schopnosti při výběru motorky.
Budu se muset za tebou podívat až bude počasí, ale už jen po silnici.
Tak ať ti přináší jen radost !
No, pěkná holka. Docela se těším na osobní seznámení
. Kačenka už po těch letech u mne tak zachovale nevypadá
ale už si i něco užila.
A jinak - tvoje úvahy nad věkem a břichem jsem měl v době, kdy jsem od Tebe bral kačenu. Připadalo mi to trochu jako crazy nápad, v padesáti začínat s ostrou holkou...a pak jsem si řekl, že v šedesáti bych litoval, že jsem to neudělal. A dodnes to beru jako dobré rozhodnutí, prostě radost si udělat musíme. ostré vyjížďky už tolik nedávám, ale s Kačenkou je skvělá i rally turistika, TET-TCT.
Udělal jsi skvělé rozhodnutí!
Na trati občas potkám jezdce tak 60 plus a neviděl jsem u nich žádný problém!
Tak ať tě to baví!
Ahoj před panem prodejcem smekám, profi přístup
a má poklona k tobě draku. Je to tak, člověk si má udělat radost dokud to jde a nikdy se nevzdávat věcí -
(u nás srdcová záležitost) co mu dělají radost.