GP Německa - Závod na Sachsenringu ovládl Bagnaia, Martin spadl

Kapitoly článku

Moto2™ – Závod (25 kol)

Do závodu Moto2 startovali z první řady Celestino Vietti (Red Bull KTM Ajo), Jake Dixon (CFMOTO Polarcube Aspar Team) a Fermín Aldeguer (MB Conveyors SpeedUp). Do druhé řady se na roštu postavili Senna Agius (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), Manuel Gonzalez (QJMOTOR Gresini Moto2) a Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team). Ze třetí řady vyráželi do závodu Ai Ogura (MT Helmets – MSI), Diogo Moreira (Italtrans Racing Team) a Marcos Ramirez (OnlyFans American Racing Team).

Dobrý start předvedl Jake Dixon, který se kvalifikoval na druhém místě. Z úvodní zatáčky závodu vyjížděl na prvním místě, přičemž měl za sebou Celestina Viettiho a Fermína Aldeguera. O čtvrté místo bojovali Senna Agius, Tony Arbolino a Manuel Gonzalez, kterým vzhledem k jejich soubojům první trojice mírně poodjela. Na sedmé příčce se pohyboval Ai Ogura, následovaný byl Alonsem Lopezem, Sergiem Garciou a Diogo Moreirou.

Jake Dixon dlouho ve vedení nevydržel. Předjel ho totiž ve druhé zatáčce vítěz kvalifikace Celestino Vietti. Pozor si musel Dixon dávat na Tonyho Arbolina, který na něj před nájezdem do třetího kola zaútočil. Útok mu vyšel, Dixona navíc předjel i Fermín Aldeguer, a tak se jezdec propadl až na čtvrtou příčku.

Mezi jezdci ve vedení byly jen minimální rozdíly. Ve třetím kole se Fermín Aldeguer dostal pod vedoucího Viettiho a převzal si tak vedení. O několik okamžiků později se pak odhodlal k předjetí Viettiho i Arbolino, který by rád navázal na loňské úspěchy z první poloviny sezóny. A Vietti se propadal startovním polem dál. Ve čtvrtém kole ho předjel i Senna Agius. Jake Dixon byl pátý, Manuel Gonzalez šestý. Pozor si musel dávat na za sebou jedoucího Sergia Garciu, který ztrácel jen jednu desetinu.


Arbolino dozajista zajížděl nejlepší závod sezóny. Devatenáct kol před cílem se ujal vedení, když připravil o první příčku do té doby vedoucího Aldeguera. Toho o pár sekund později předjel i Celestino Vietti. Jake Dixon podjel Sennu Agiuse a byl rázem čtvrtý, průběžně šestý byl Sergio Garcia. Zraněný Joe Roberts se pohyboval až na třinácté příčce.

Rozdíly mezi jezdci na čele byly minimální a pořadí se tam velmi rychle střídalo. V sedmém kole si tak vedení zpět převzal od Arbolina Fermín Aldeguer a měl štěstí, že se před něj nedostal i Celestino Vietti. Závod skončil pro Bo Bendsneyder a v první zatáčce havaroval Darryn Binder. Na stejném místě skončil v kačírku i Roberto Garcia, náhradník za Xaviho Cardeluse.

Celestino Vietti prožívá na Sachsenringu skvělý víkend. Poté, co postoupil z první kvalifikace do druhé, vyhrál také pole position a v polovině závodu se opět dostal před soupeře z týmu Elf Marc VDS Racing Team Tonyho Arbolina. Jenže ani tentokrát si pozici neuhlídal. Naopak se ze slipstreamu před něj dostal i Fermín Aldeguer a Vietti tak opět musel bojovat o vítězství ze třetí příčky. Závodníci za nimi vyčkávali. Jake Dixon byl čtvrtý, Senna Agius pátý a Diogo Moreira šestý.


Zdálo se, že zhruba deset kol před koncem se závod začal lámat. Fermín Aldeguer a Tony Arbolino totiž zvládli svým soupeřům podjet na asi půlvteřinový rozdíl. Jenže poté týmový kolega Filipa Salače chyboval a propadl se až na páté místo. Aldeguer tak jel na čele osamocen s náskokem více než jedné sekundy a bylo jasné, že pokud nebude chybovat, závod zřejmě vyhraje. Nedařilo se ani Aronu Canetovi, který vyjel do kačírku.

O druhé místo stále probíhaly obrovské souboje. Na druhé místo se pět kol před cílem posunul Jake Dixon, na jehož zádech byl nalepený Celestino Vietti. Průběžná čtvrtá příčka patřila Aimu Ogurovi, pátá Sennovi Agiusovi, šestá Sergiu Garciovi, na sedmou spadl Diogo Moreira a na osmou Tony Arbolino. Devátý jezdil Somkiat Chantra a nejlepší desítku uzavíral Joe Roberts.

Krásné souboje předváděli závodníci až do konce klání. Jeho vítězem se nakonec stal Fermín Aldeguer, který projel cílem s více než dvouvteřinovým náskokem. Na pódium s ním vystoupali druhý Jake Dixon a třetí Ai Ogura. O jednu desetinu utekly stupně vítězů čtvrtému Diogo Moreirovi, Celestino Vietti se musí spokojit s pátým místem. V závěru ještě zatahal Somkiat Chantra, jenž byl odmávnutý jako šestý v pořadí, sedmou příčku si připsal na konto Sergia Garcia a osmou Joe Roberts. Tony Arbolino je nakonec devátý, desátý projel cílem Alonso Lopez.

Aktualizace: Fermína Aldeguera vyšetřují kvůli tlaku v pneumatikách. Je možné, že o vítězství přijde.
Aktualizace 13:58: Tlak Fermína Aldeguera v pneumatikách byl v pořádku, oficiálně tak byl uznán vítězem závodu Moto2.

GP Německa, Moto2™ – Závod (25 kol)
19°C, dráha suchá, 32°C, vlhkost: 41%
1. # 54 Fermin ALDEGUER MB Conveyors SpeedUp Boscoscuro    
2. # 96 Jake DIXON CFMOTO Polarcube Aspar Team Kalex + 2.159
3. # 79 Ai OGURA MT Helmets - MSI Boscoscuro + 4.418
4. # 10 Diogo MOREIRA Italtrans Racing Team Kalex + 4.533
5. # 13 Celestino VIETTI Red Bull KTM Ajo Kalex + 4.543
6. # 35 Somkiat CHANTRA IDEMITSU Honda Team Asia Kalex + 4.651
7. # 3 Sergio GARCIA MT Helmets - MSI Boscoscuro + 5.425
8. # 16 Joe ROBERTS OnlyFans American Racing Team Kalex + 6.314
9. # 14 Tony ARBOLINO Elf Marc VDS Racing Team Kalex + 7.018
10. # 21 Alonso LOPEZ MB Conveyors SpeedUp Boscoscuro + 8.255
11. # 81 Senna AGIUS Liqui Moly Husqvarna Intact GP Kalex + 9.225
12. # 18 Manuel GONZALEZ QJMOTOR Gresini Moto2 Kalex + 9.703
13. # 28 Izan GUEVARA CFMOTO Polarcube Aspar Team Kalex + 10.690
14. # 52 Jeremy ALCOBA Yamaha VR46 Master Camp Team Kalex + 12.810
15. # 5 Jaume MASIA Preicanos Racing Team Kalex + 13.845
16. # 71 Dennis FOGGIA Italtrans Racing Team Kalex + 14.285
17. # 32 Marcel SCHROTTER Red Bull KTM Ajo Kalex + 14.483
18. # 24 Marcos RAMIREZ OnlyFans American Racing Team Kalex + 15.028
19. # 17 Daniel MUÑOZ Preicanos Racing Team Kalex + 16.496
20. # 7 Barry BALTUS RW-Idrofoglia Racing GP Kalex + 17.240
21. # 75 Albert ARENAS QJMOTOR Gresini Moto2 Kalex + 21.557
22. # 11 Alex ESCRIG KLINT Forward Factory Team Forward + 27.073
23. # 43 Xavier ARTIGAS KLINT Forward Factory Team Forward + 29.351
24. # 22 Ayumu SASAKI Yamaha VR46 Master Camp Team Kalex + 38.512
25. # 15 Darryn BINDER Liqui Moly Husqvarna Intact GP Kalex + 1.13.462
RT # 34 Mario AJI IDEMITSU Honda Team Asia Kalex + 3 laps
RT # 44 Aron CANET Fantic Racing Kalex + 7 laps
RT # 84 Zonta VD GOORBERGH RW-Idrofoglia Racing GP Kalex + 10 laps
RT # 31 Roberto GARCIA Fantic Racing Kalex + 14 laps
RT # 64 Bo BENDSNEYDER Preicanos Racing Team Kalex + 18 laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist