GP Německa - Závod na Sachsenringu ovládl Bagnaia, Martin spadl

Hlavní závod na Sachsenringu ovládl Francesco Bagnaia. Vše ale mohlo dopadnout jinak, kdyby Jorge Martin dvě kola před cílem nespadl. Na zemi totiž skončil v momentu, kdy klání vedl s půlvteřinovým náskokem. I díky jeho pádu se z prvního společného pódia mohou radovat bratři Márquezovi. Marc skončil na druhém místě, Alex na třetím. V závodě Moto2 byl na prvním místě odmávnutý Fermín Aldeguer, v Moto3 pak zvítězil David Alonso.

Kapitoly článku

MotoGP™ – Závod (30 kol)

Závod MotoGP byl vypsaný na 30 kol. Na pole position se postavil Jorge Martin (Prima Pramac Racing), místa vedle něj zaplnili Miguel Oliveira (Trackhouse Racing) a Raul Fernandez (Trackhouse Racing). Ze druhé řady startovali Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP) a Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing), ze třetí pak Maverick Viñales (Aprilia Racing), Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) a Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team). Všichni jezdci ve startovním poli obuli stejné pneumatiky – tvrdou přední a medium zadní.

Velmi dobrý start předvedl stejně jako ve sprintu Jorge Martin, před něj se okamžitě snažil dostat Miguel Oliveira. To se mu ale nedařilo. Na třetí místo se zařadil Francesco Bagnaia, za ním jel Alex Márquez, pátý byl Franco Morbidelli a šestý Raul Fernandez. Marc Márquez se pohyboval na deváté příčce.


Zatímco si Jorge Martin od začátku závodu budoval náskok, Francesco Bagnaia před nájezdem do druhého kola předjel Miguela Oliveiru s cílem nenechat svého největšího konkurenta v boji o titul ujet. Franco Morbidelli se posunul před Alexe Márqueze na čtvrtou pozici, následovali je Maverick Viñales, Raul Fernandez a Marc Márquez.

Při nájezdu do třetího kola převzal vedení Francesco Bagnaia. Mezi jezdci na předních pozicích byly minimální rozdíly, a tak se daly očekávat krásné souboje. Před Miguela Oliveiru se posunul Franco Morbidelli, který v Německu prožívá nejlepší Grand Prix letošní sezóny. Páté místo si hlídal Alex Márquez, následovaný byl Maverickem Viñalesem, Raulem Fernandezem, Marcem Márquezem, Enneou Bastianinim a Bradem Binderem na desáté příčce.

V šestém kole se Alex Márquez dostal před Miguela Oliveiru, o jedno místo dopředu se posunul také jeho bratr Marc, který předjel Raula Fernandeze. Na prvního Bagnaiu v té chvíli ztrácel něco málo před vteřinu.

Jorge Martin se čtyřiadvacet kol před cílem dostal před Francesca Bagnaiu a okamžitě si najel náskok dvou desetin sekundy. Otázkou bylo, zda si ho dokáže udržet. Mimo trať vyjel Maverick Viñales. Sice nespadl, ale vrátil se na dráhu až na osmnácté příčce a přišel tak o příležitost dojet si pro velkou porci bodů. Marc Márquez se tak posunul na šesté místo, na před sebou jedoucího Miguela Oliveiru ztrácel půl vteřiny.


Zatímco Jorge Martin si držel vedení, na druhé místo se posunul Franco Morbidelli, který předjel Francesca Bagnaiu. Čtvrtý byl Alex Márquez, pátý Miguel Oliveira a šestý Marc Márquez. Na sedmé příčce se pohyboval Enea Bastianini, následovaný byl Raulem Fernandezem, Bradem Binderem a desátým Pedrem Acostou. Fabio Di Giannantonio závod kvůli technickým potížím vzdal.

Dvacet kol před cílem začal Francesco Bagnaia ztrácet tempo. Bylo otázkou, co se děje s jeho motocyklem. Nicméně na před sebou jedoucího Morbideliho už ztrácel sedm desetin sekundy a na zádech měl nalepeného Alexe Márqueze.

Franco Morbidelli začal šestnáct kol před cílem polevovat, díky čemuž se na něj nalepil Francesco Bagnaia a brzy se před něj také dostal. Nalepený na nich byl v tu chvíli i čtvrtý Alex Márquez, přičemž ve stejném momentu předjel Marc Márquez Miguela Oliveiru a posunul se tak do top pětky. Na sedmém místě jezdil Enea Bastianini, osmý byl Raul Fernandez, na devátou příčku se posunul Pedro Acosta a na desátou Brad Binder. Marco Bezzecchi jezdil jedenáctý, Fabio Quartararo dvanáctý.

Třináct kol před cílem se Alex Márquez dostal na stupně vítězů, když předjel Franca Morbidelliho. A k útoku na něj se chystal i pátý Marc Márquez, jenž byl dříve na Sachsenringu zvyklý jen na první místo. Hned první pokus o předjetí mu nevyšel, naopak došlo mezi jezdci ke kontaktu, kdy byl Morbidelli dlouhý a Španěl mu to tam poslal. Jezdci Gresini přitom prasklo hledí, což pro něj bylo velmi nepříjemné. Navíc na Morbidelliho výrazně ztratil, a naopak se musel obávat za sebou jedoucího Enei Bastianiniho.


Franco Morbidelli po kontaktu s Márquezem nedokázal držet rozjeté tempo, takže se k němu Španěl brzy znovu přiblížil a tentokrát se mu ho pět kol před cílem konečně povedlo předjet. O pár zatáček později se před něj dostal i Enea Bastianini. Páté místo jezdci tovární Ducati ale nechtěl Morbidelli jen tak nechat, a tak mezi nimi došlo k několika soubojům, přičemž lépe z nich vyšel právě Ital. Bastianini to ale nevzdával a bylo tak jen otázkou času, kdy se pokusí o další útok.

A ztrácet začínal i vedoucí Jorge Martin, jehož náskok druhý Francesco Bagnaia neustále snižoval. A zdálo se, že bychom mohli vidět i souboj mezi bratry Márquezovými. Tři kola před cílem jel totiž starší ze dvojice o půl vteřiny rychleji.

Závod skončil dvě kola před cílem pro Jorgeho Martina, kterému na nájezdu do první zatáčky ujel předek a přišel tak o pětadvacet bodů a průběžnou první příčku v celkovém hodnocení šampionátu. Marc Márquez se pak jen o pár okamžiků později dostal před svého bratra Alexe na druhou pozici.


Vítězem závodu na Sachsenringu se stal při svém dvoustém startu Francesco Bagnaia. Na druhém místě projel cílem Marc Márquez, který se vůbec poprvé v životě postaví na pódium vedle svého bratra Alexe, jenž skončil třetí. Na čtvrté příčce byl odmávnutý Enea Bastianini, na páté Franco Morbidelli. Šestý projel cílem Miguel Oliveira, následovali ho Pedro Acosta, Marco Bezzecchi, Brad Binder a Raul Fernandez. Nejlepší Yamahou byl jedenáctý Fabio Quartararo. Johann Zarco, Stefan Bradl a Augusto Fernandez byli vyšetřováni kvůli tlaku v pneumatikách.

Aktualizace: Za špatný tlak v pneumatikách obdrželi Johann Zarco, Stefan Bradl a Augusto Fernandez skutečně penalizace, a to v podobě přičtení šestnácti sekund k zajetému času. Fernandez se tak propadl ze čtrnáctého místa na šestnácté, Zarco zůstal na pozici sedmnácté a Bradl se propadl na příčku dvacátou. Luca Marini si díky tomu připisuje první bod v sezóně.

GP Německa, MotoGP™ – Závod (30 kol)
19°C, dráha suchá, 32°C, vlhkost: 41%
1. # 1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati    
2. # 93 Marc MARQUEZ Gresini Racing MotoGP Ducati + 3.804
3. # 73 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP Ducati + 4.334
4. # 23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati + 5.317
5. # 21 Franco MORBIDELLI Prima Pramac Racing Ducati + 5.557
6. # 88 Miguel OLIVEIRA Trackhouse Racing Aprilia + 10.481
7. # 31 Pedro ACOSTA Red Bull GASGAS Tech3 KTM + 14.746
8. # 72 Marco BEZZECCHI Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati + 14.930
9. # 33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM + 15.084
10. # 25 Raul FERNANDEZ Trackhouse Racing Aprilia + 16.384
11. # 20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Team Yamaha + 17.235
12. # 12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia + 18.865
13. # 43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM + 25.425
14. # 37 Augusto FERNANDEZ Red Bull GASGAS Tech3 KTM + 25.495
15. # 30 Takaaki NAKAGAMI IDEMITSU Honda LCR Honda + 25.817
16. # 10 Luca MARINI Repsol Honda Team Honda + 25.854
17. # 5 Johann ZARCO CASTROL Honda LCR Honda + 25.952
18. # 6 Stefan BRADL HRC Test Team Honda + 43.047
19. # 36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda + 43.145
20. # 87 Remy GARDNER Monster Energy Yamaha MotoGP Team Yamaha + 50.115
RT # 89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati + 2 laps
RT # 49 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati + 21 laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist